Εργασία για μια επιπλέον (6η) ημέρα της εβδομάδας θα μπορούν να εφαρμόζουν από την 1η Ιουλίου πολλές επιχειρήσεις κυρίως του βιομηχανικού κλάδου που έχουν τη γραμμή παραγωγής σε συνεχή λειτουργία.
Η εργασία την 6η μέρα προβλέφθηκε στον νόμο 5053/2023 (άρθρα 25 κα 26) όχι ως γενική εφαρμογή αλλά λόγω έκτακτων ή εποχικών αναγκών σε επιχειρήσεις συνεχούς και μη συνεχούς λειτουργίας. Το μέτρο ξεκινά από την 1η Ιουλίου που τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο.
Την 6ήμερη εργασία θα την αποφασίζει ο εργοδότης δηλώνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μια επιπλέον μέρα της εβδομάδας. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε εργαζόμενους με 5νθήμερη εργασία.
Η αμοιβή για την 6η μέρα θα έχει προσαύξηση 40% ενώ η εργασία δεν θα υπερβαίνει το 8ωρο και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες. Αν η 6η μέρα εργασίας παρέχεται σε ημέρα Αργίας ή την Κυριακή ο εργαζόμενος θα παίρνει και την προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο συν το 40%.
Η 6ήμερη εργασία δεν αφορά ούτε το Δημόσιο, ούτε τις ΔΕΚΟ, ούτε τις τράπεζες, διότι δεν είναι στην κατηγορία των επιχειρήσεων “συνεχούς λειτουργίας” ούτε διέπονται από τους ίδιους κανόνες εργασιακών σχέσεων που ισχύουν για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου η 6ήμερη εργασία αφορά μόνον επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για το προσωπικό τους, προκειμένου να κάνουν χρήση της έκτης μέρας της εβδομάδας, πρέπει να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων. Ακολούθως οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας τους. Η δήλωση αυτή αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για τον εργαζόμενο καθώς παραπέμπει στη διάταξη του νόμου 4808/2021 για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων που προβλέπει ότι σε διάστημα 4μηνών ο εργαζόμενος δεν θα πρέπει να έχει απασχοληθεί κατά μέσο όρο πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα μαζί με υπεργεργασία και υπερωριακή απασχόληση. Η καταγραφή λοιπόν της 6ης μέρας στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας, γίνεται για να αποφευχθεί η κατάχρηση του μέτρου και να διαφυλαχθεί το 48ώρο εβδομαδιαίας απασχόλησης σε διάστημα 4μήνου.
Για παράδειγμα μια βιομηχανία μετάλλου, ή πλαστικών, που λειτουργεί τη γραμμή παραγωγής 7μέρες την εβδομάδα (συνεχούς λειτουργίας) με το προσωπικό σε κυλιόμενες βάρδιες θα μπορεί να εφαρμόσει την 6ήμερη εργασία για όσο διάστημα επιθυμεί υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις για τα χρονικά όρια εργασίας.
Η απασχόληση εργαζομένων κατά την 6η μέρα της εβδομάδας επιτρέπεται και σε επιχειρήσεις που δεν είναι από την φύση τους συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 5νθήμερη εβδομαδιαία εργασία.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες παρουσιάζεται αυξημένος φόρτος εργασίας, ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει μονομερώς απασχόληση κα την 6η μέρα για το υφιστάμενο προσωπικό του.
Ο αυξημένος φόρτος εργασίας θα υπόκειται σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να διαπιστώνεται αν δικαιολογείται η 6ήμερη εργασία. Η απασχόληση των εργαζομένων, δεν θα υπερβαίνει τις 8 ώρες χωρίς να επιτρέπεται η υπερεργασία και η υπερωριακή απασχόληση, ενώ η έξτρα απασχόληση θα δηλώνεται στην οργάνωση του χρόνου εργασίας για να μην καταστρατηγηθεί το 48ωρο την εβδομάδα σε μια περίοδο 4 μηνών.