Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινά η πληρωμή. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος
Με τη θερμοκρασία να έχει υποχωρήσει αισθητά, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης περιμένουν να δουν «ζεστό» χρήμα να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους. Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης, θα γίνει σε τρεις φάσεις έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα τέλη Απριλίου 2024. Οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι επόμενες δύο φάσεις, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο. Για τα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι του επιδόματος μίλησε στο Newsbeast η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη.
Οι τρεις ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος θέρμανσης είναι οι εξής, είπε η κα Μακριδάκη:
Έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που τιμολογήθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023,
Έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024,
Έως τις 30 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.
Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2023 έως 31/03/2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.
Η καταβολή των παραπάνω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.
Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι. Ως εκ τούτου, το μέγιστο ποσό θα ανέρχεται και γι’ αυτούς σε 800 ευρώ.
Επιδότηση ρεύματος
Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα για όσους λαμβάνουν επίδομα για θέρμανση με ρεύμα. «Οι δικαιούχοι, που χρησιμοποιούν θερμαντικά σώματα, κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητες για θέρμανση, υπολογίζονται σε 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά» είπε η κα Μακριδάκη.
«Η πλατφόρμα θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2024» είπε η φοροτεχνικός και πρόσθεσε πως «η επιδότηση αφορά το τρίμηνο Ιανουαρίου -Μαρτίου της επόμενης χρονιάς και θα κυμαίνεται από 45 έως και 480 ευρώ για το σύνολο αυτού του διαστήματος».
Τα εισοδηματικά κριτήρια
«Το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο» διευκρίνισε η φοροτεχνικός, ενώ όπως είπε «το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί». Επιπλέον, η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα η κα Μακριδάκη διευκρίνισε πως «τίθεται όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως».
Πώς θα κάνετε αίτηση
Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση». Στην αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:
Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου-υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
Το ονοματεπώνυμό του, Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του, Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
Το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 160 ευρώ το μήνα και συνεπώς τα 480 ευρώ για το τρίμηνο. «Η ενίσχυση θα δοθεί με τη μορφή έκπτωσης η οποία θα περνά από τους προμηθευτές στους λογαριασμούς των πελατών τους» κατέληξε η φοροτεχνικός.