Friday, 24 January, 2025

Επώδυνες συγκλίσεις για το Ασφαλιστικό

Το καυτό θέμα του Ασφαλιστικού θα τεθεί ξανά επί τάπητος στη νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 10:30 ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των Θεσμών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αναχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών, καθώς την άλλη Κυριακή είναι το Πάσχα των Καθολικών, οπότε θα υπάρξει  διακοπή στις διαπραγματεύσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο μειώσεων που φαίνεται να «κλειδώνει» στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο προβλέπει περικοπές με διπλό πλαφόν εφόσον όμως και οι δανειστές υποχωρήσουν κι αποδεχτούν αύξηση εισφορών, έστω και μερική.

Η πλευρά των δανειστών φαίνεται να συμφωνεί σε μικρή αύξηση εισφορών καθώς και στα ποσοστά αναπλήρωσης. Συμφώνησαν να υπάρξει μικρή της τάξης του 1% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εθνικής σύνταξης φαίνεται ότι το κοινό έδαφος θα βρεθεί στο να παραμείνει στα 384 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά να μειωθεί για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τα 20.

Οι δανειστές φέρονται να δέχονται τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μικρή μείωση των ποσοστών μέχρι τα 25 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, όπως απαιτούν οι δανειστές. Ωστόσο τα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλειδώσουν το Σάββατο.

Σε ότι αφορά τις «αναγκαίες παραχωρήσεις της κυβέρνησης» αυτές φαίνεται ότι αφορούν κυρίως τις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά μετά τις πιέσεις των δανειστών και την αποδοχή από μέρους τους της αύξησης των εισφορών, φέρεται να συμφώνησε σε στοχευμένες περικοπές επικουρικών συντάξεων με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, υπό τον όρο ωστόσο ότι η όποια μείωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το άθροισμα κύριας επικουρικής να είναι κάτω από 1.400 ευρώ.

Τέσσερα αγκάθια στο φορολογικό
Στη χθεσινή συνάντηση για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου μέχρι το 2018 και τα πρόσθετα μέτρα κάλυψής του πέραν του φορολογικού και του ασφαλιστικού, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018.  Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει.

Όπως ανέφεραν κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων, έχουν μεν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις στο ζήτημα του φορολογικού, όμως η τελική συμφωνία στο συγκεκριμένο «μέτωπο» θα υπάρξει μόλις «κλειδώσει» το σύνολο των θεμάτων.

Σύμφωνα επίσης με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, παραμένει ένα μικρό δημοσιονομικό κενό, στο περίπου ένα τρίτο του συνόλου (περίπου 600 εκατ. ευρώ), το οποίο θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι τέσσερα είναι τα βασικά «αγκάθια» μεταξύ της ελληνικής πλευρά και των εκπροσώπων των πιστωτών:

– Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

– Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

– Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

– Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σκληρή επίθεση του ΔΝΤ από την κυβέρνηση
Επίθεση στο ΔΝΤ για τις απαιτήσεις τού Ταμείου κατά τις διαπραγματεύσεις να μειωθεί σημαντικά το αφορολόγητο όριο και στην πράξη να πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα, εξαπέλυσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, οι παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν συγκεκριμένα ότι ««έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους ακόμα σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!

Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Άνταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα…- είναι φανερό ότι ο… παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

newsbeast.gr

Επώδυνες συγκλίσεις για το Ασφαλιστικό

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου