Wednesday, 22 January, 2025

ΕΣΕΕ: «Η αγορά σε αναδιάρθρωση: Οριακή αποκλιμάκωση στις αγορές

Βασικές διαπιστώσεις
Παρατηρείται, για το σύνολο των αγορών, οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (-0,41%)

Η μείωση αυτή συμβάλει στη γενική διόρθωση της εικόνας του συνόλου των αγορών, η οποία και αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη που έχει καταγραφεί από το ΙΝΕΜΥ. Ειδικότερα:
Για την Αθήνα:
• Σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην αγορά της Αθήνας (μείωση των κλειστών καταστημάτων κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος).
• Από το 2012 όπου είναι συγκρίσιμο το πεδίο απογραφής, το Μάρτιο του 2018 καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων που έχει καταγραφεί (24,9%)
• Νέες επιχειρήσεις διάφορων κλάδων εισέρχονται στην αγορά (εμπόριο τροφίμων, εστίαση, λοιποί κλάδοι) ενώ το λιανικό εμπόριο ένδυσης μειώνεται σε όρους συγκέντρωσης.
• Σε όλες τις εμπορικές ζώνες Κολωνάκι, Πατησιών, Κεντρικές, Εξάρχεια διαπιστώνεται βελτίωση στην συγκέντρωση κλειστών καταστημάτων με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο στο οποίο καταγράφεται οριακή αύξηση.
Για άλλες αγορές της Αττικής:
☞ Βελτίωση και ενίσχυση της παρουσίας του λιανικού εμπορίου στις αγορές Χαλανδρίου και Περιστερίου
• Εντυπωσιακή διόρθωση της εικόνας της αγοράς του Χαλανδρίου όπου τα λουκέτα μειώνονται κατά 3%. Η μείωση αυτή έρχεται να διορθώσει τη ραγδαία αύξηση που καταγράφηκε το προηγούμενο εξάμηνο αλλά και να βελτιώσει περεταίρω την εικόνα της αγοράς.
• Μείωση των λουκέτων κατά 0,8% στο Περιστέρι. Η μείωση που καταγράφεται είναι η 5η συνεχόμενη και η συνολική εικόνα της αγοράς σταδιακά προσεγγίζει τα επίπεδα της αγοράς κατά το Μάρτιο του 2013.
☞ Δυσμενέστερη κατάσταση σε Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα και Κηφισιά
• Σημαντική αύξηση των λουκέτων στο Μαρούσι (+2,6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +3,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και στην Ν. Ιωνία (+1,1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος )
• Σημαντική αύξηση των κλειστών καταστημάτων στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά (+1,1% τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο όσο και ετησίως).
Για τις αγορές της Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Πειραιά:
• Μικρές μειώσεις σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, στα όρια της σταθεροποίησης, των λουκέτων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιά (-0,3%, -0,2% και -0,3% αντίστοιχα).
• Τόσο στον Πειραιά όσο και στην Πάτρα καταγράφεται οριακή ενίσχυση της εστίασης και υποχώρηση του λιανικού εμπορίου υπόδησης και των λοιπών κλάδων δραστηριότητας αντίστοιχα.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής:
«Το τελευταίο εξάμηνο δεν βλέπουμε νέα «λουκέτα», αλλά ούτε και νέα εμπορικά καταστήματα στις αγορές των μεγάλων πόλεων. Από τις αρχές του έτους, έχουμε επισημάνει και διαπιστώσει την οριακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της 12ης σε σειρά καταγραφής των επαγγελματικών στεγών σε εμπορικά κέντρα των πόλεών μας, συνηγορούν υπέρ αυτής της διαπίστωσης. Το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να έφτασε στο χαμηλότερο μνημονιακό ποσοστό (24,9%) από την έναρξη της κρίσης, ενώ στο σύνολο των καταγραφών τα «λουκέτα» παρουσίασαν σημαντική μείωση, χωρίς όμως αυτό να μας ικανοποιεί, αφού 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα συνεχίζει να παραμένει κλειστό. Είναι φανερό, ότι, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις είναι πολύ κρίσιμο να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και διάρκεια, ώστε να μετουσιωθούν σε δημιουργία νέων επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων.
Γι΄ αυτό το λόγο, η ΕΣΕΕ ανταποκρινόμενη στο ρόλο της και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της περιόδου, διοργανώνει στις 20 και 21 Απριλίου 2018 Συνέδριο στο οποίο θα διερευνηθούν οι επιτυχημένες επιχειρηματικές στρατηγικές, ώστε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα των εμπορικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Δείτε αναλυτικά όλη την έρευνα εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου