Wednesday, 25 December, 2024

ΕΦΚΑ: Δεύτερη ευκαιρία και νέα ρύθμιση χρεών

Δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο

έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά την έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο -για παράδειγμα, τη ρύθμιση των 120 δόσεων- δίνει το υπουργείο Εργασίας με νέα νομοθετική διάταξη που καταθέτει στη Βουλή. Με την ίδια δέσμη διατάξεων παρέχεται η δυνατότητα της εξόφλησης των κορονο-οφειλών της ανοιξιάτικης καραντίνας (Μάρτιος-Μάιος) σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ μέχρι 31/07/2021.
Οι δύο ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», που κατατίθεται στη Βουλή.
Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού Covid-19, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με την επιφύλαξη το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης να είναι 50 ευρώ.
Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις:
*τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.
*τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα.
Στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των «παγωμένων» χρεών προς τα Ταμεία. Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατ. ευρώ, αφορά αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές για μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας. Τα υπόλοιπα 91 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 28,8%, αφορούν ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Υποβολή αίτησης
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ. Κατ’ εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Αρμόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.
Ποιοι είναι οι όροι
Βασικές οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων κεφαλαιοποιούνται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, επιβαρύνονται, από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής στη ρύθμιση, με τόκο 2,5% ετησίως υπολογισμένο. Κατ’ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και 12 μηνιαίων δόσεων δεν επιβαρύνονται με τόκο.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζεται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 50 ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Η ρύθμιση χάνεται, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης.
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι της, δίνεται στον ασφαλισμένο δυνατότητα χορήγησης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Αναστέλλεται επίσης η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη. Η απώλεια της ρύθμισης επιφέρει την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, τη μετατροπή ως απαιτητής του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων, όπως και την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέσα.
Επανένταξη
Με την ίδια δέσμη ρυθμίσεων, δίνεται δυνατότητα επανένταξης ασφαλισμένων οφειλετών, που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο τη ρύθμισή τους – για παράδειγμα τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η επανένταξη συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Συνεπώς, όσοι ασφαλισμένοι – οφειλέτες έχασαν το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου τη ρύθμισή τους, μπορούν τώρα πληρώνοντας τη δόση Νοεμβρίου έως 30/11 να επανενταχθούν και να αναβιώσουν τα ευεργετήματα της ρύθμισής τους. Αρκεί να πληρώσουν έως 30/11 μία δόση της ρύθμισης. «Η διάταξη αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες που λόγω της πανδημίας Covid-19 είτε δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν με συνέπεια σε παλαιότερες ρυθμίσεις των ασφαλιστικών τους οφειλών είτε εμφανίζουν αδυναμίες καταβολής των τρεχουσών οφειλών», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Υπενθυμίζεται πως στο τρίμηνο «πάγωμα» της περασμένης άνοιξης είχαν ενταχθεί επιχειρήσεις ή εργοδότες που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου, όπως και επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ΚΑΔ που πλήττεται.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου