Tuesday, 14 January, 2025

«Θα πεινάσουμε όλοι για 10-15 χρόνια». 150 Νομπελίστες τραβούν το χαλί

Περισσότεροι από 150 βραβευμένοι με Νόμπελ και Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων

υπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν σε άμεση αύξηση της παραγωγής τροφίμων.

Περισσότεροι από 150 βραβευμένοι με Νόμπελ και Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων υπέγραψαν ανοικτή επιστολή με την οποία ζητούν να καταβληθούν προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων για να αποφευχθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Μερικοί από τους πιο σπουδαίους εν ζωή διανοητές του κόσμου καλούν σε επείγουσα δράση για την ιεράρχηση της έρευνας και της τεχνολογίας ώστε να μπει τέλος στην «τραγική αναντιστοιχία της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης τροφίμων».

Ο φυσικός Ρόμπερτ Γούντροου Γουίλσον (θεωρία της «Μεγάλη Έκρηξης»), η βραβευμένη με Νόμπελ χημικός Τζένιφερ Ντούντνα, ο Δαλάι Λάμα, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Ε. Στίγκλιτς, η επιστήμονας της NASA Σίνθια Ρόζενσβαϊγκ, η Αιθιοπα-Αμερικανίδα γενετίστρια Γκεμπίσα Ετζέτα, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης Ακινγούμι Αντεσίνα, ο νομπελίστα συγγραφέας Γουόλε Σογίνκα και ο νομπελίστας φυσικός σερ Ρότζερ Πένροουζ («μαύρες τρύπες») είναι μεταξύ των υπογραφόντων, σε μια έκκληση που συντονίζει ο Cary Fowler, κοινός κάτοχος του Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων 2024 και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Αναφερόμενοι σε προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, ο πόλεμος και οι πιέσεις της αγοράς, οι υπογράφοντες κάνουν έκκληση για «φιλικές προς τον πλανήτη» προσπάθειες που θα οδηγήσουν σε σημαντικά άλματα στην παραγωγή τροφίμων, ικανή να θρέψει 9,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050. Η έκκληση αφορά την οικονομική και πολιτική υποστήριξη, δήλωσε ο γεωπόνος Geoffrey Hawtin, ο Βρετανός συνδικαιούχος του περσινού Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων.

«Είναι σχεδόν σαν οι άνθρωποι να βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο», είπε. «Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα θέματα που τραβούν την προσοχή, που αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο ύπουλο γιατί μας πλησιάζει και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται πολύ. Αυτό είναι που κάνει πολύ τρομακτικό το πόσο μακριά βρισκόμαστε από την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για την πείνα», είπε.

Σοβαρή επισιτιστική κρίση έως το 2050
Ο Hawtin υπογράμμισε τη μειωμένη παραγωγή ρυζιού και σιταριού σε όλο τον κόσμο, ενώ η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά 50% έως 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες. «Είναι πολύ εύκολο να αναβάλουμε την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, αν έρθει η μαζική επισιτιστική κρίση, θα παραμείνουμε σε αυτήν 10 έως 15 χρόνια. Δεν μπορείτε να λύσετε ένα τέτοιο πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη. Από τη στιγμή που ξεκινάς ένα ερευνητικό πρόγραμμα μέχρι να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή, μιλάμε για 10-15 χρόνια. Απαιτείται πολιτική βούληση, διεθνής πολιτική βούληση. Χρειάζεται πραγματικά την εστιασμένη προσοχή των διεθνών οργανισμών», τόνισε.

«Υπάρχουν πολλές γνώσεις, χρειάζονται πολύ περισσότερες. Αν κοιτάξετε τις δυνατότητες, είναι πολύ ενθαρρυντικές, αν κοιτάξετε τη βούληση να προχωρήσουν ορισμένες από αυτές, είναι πολύ λιγότερο ενθαρρυντικές», πρόσθεσε.

Ο κόσμος «δεν είναι καν κοντά» στην κάλυψη των μελλοντικών αναγκών, αναφέρεται στην επιστολή, η οποία προβλέπει ότι η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν «ακόμη πιο επισιτιστικό και ασταθή κόσμο» μέχρι τα μέσα του αιώνα, εκτός εάν αυξηθεί διεθνώς η υποστήριξη της καινοτομίας.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν μια κλιμακούμενη μείωση της παραγωγής τροφίμων, αν ο κόσμος συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Fowler. «Με 700 εκατομμύρια ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια σήμερα και με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 δισεκατομμύριο μέχρι το 2050, αυτό αφήνει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με την ανισότητα και την αστάθεια. Πρέπει να αντιστρέψουμε την πορεία μας, αλλιώς η σημερινή κρίση θα γίνει η αυριανή καταστροφή».

Στην επιστολή των βραβευθέντων περιγράφεται η κλιματική απειλή, ιδίως στην Αφρική, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται, αλλά οι αποδόσεις του βασικού αραβοσίτου προβλέπεται να μειωθούν.

Οι παράγοντες που υπονομεύουν την παραγωγικότητα περιλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους, την υποβάθμιση της γης, την απώλεια βιοποικιλότητας, την έλλειψη νερού, τις συγκρούσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές που συγκρατούν τη γεωργική καινοτομία.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μειώνουν ήδη την παραγωγή τροφίμων σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Αφρική, η οποία φέρει μικρή ιστορική ευθύνη για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά βλέπει τις θερμοκρασίες να αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αλλού», δήλωσε ο Adesina, ο οποίος έλαβε το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων το 2017.

Οι προτάσεις
Στην επιστολή αναφέρονται οι πιο ελπιδοφόρες επιστημονικές ανακαλύψεις και οι αναδυόμενοι τομείς έρευνας που θα μπορούσαν να βρεθούν στην «πρώτη γραμμή». Σε αυτούς περιλαμβάνονται η βελτίωση της φωτοσύνθεσης για το σιτάρι και το ρύζι και η ανάπτυξη δημητριακών που μπορούν να αντλούν άζωτο βιολογικά και να αναπτύσσονται χωρίς λιπάσματα – παράλληλα με την ενίσχυση της έρευνας για τις αυτόχθονες καλλιέργειες που αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων με τη βελτίωση της διάρκειας ζωής των φρούτων και των λαχανικών και τη δημιουργία τροφίμων από μικροοργανισμούς και μύκητες.

Ο Mashal Husain, νέος πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων, δήλωσε: «Αυτή είναι μια στιγμή “άβολης αλήθειας” για την παγκόσμια πείνα. Το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου ενώνονται πίσω από αυτή την επείγουσα έκκληση αφύπνισης πρέπει να οδηγήσει σε δράση. Αν μπορούμε να στείλουμε έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, σίγουρα μπορούμε να συγκεντρώσουμε τη χρηματοδότηση, τους πόρους και τη συνεργασία που απαιτούνται για να βάλουμε αρκετό φαγητό στα πιάτα όλων στη Γη».

Guardian

#ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ_ΚΡΙΣΗ #ΠΕΙΝΑ #ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ #ΝΟΜΠΕΛ #ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.