Για τα κενά που παρουσιάζονται στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στο λιανεμπόριο μίλησε στο CNN Greece o πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Καρανίκας.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μίλησε για την αναντιστοιχία δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού σε σχέση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και τις ελλείψεις που σχετίζονται κυρίως με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εμπορίου και τις νέες τεχνολογίες.
Παράλληλα, ο κ. Καρανίκας τόνισε πως οι σωρευτικές συνέπειες της τριπλής κρίσης και κυρίως της πανδημίας και του πληθωρισμού αναβάλουν/ακυρώνουν επενδύσεις και ενισχύουν την εσωστρέφεια.
«Υπό αυτό το πρίσμα, ο τόσο απαραίτητος ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός έρχεται αναπόφευκτα σε πολλές περιπτώσεις, σε δεύτερη μοίρα, όχι από επιλογή, αλλά εξαιτίας της ανάγκης εξασφάλισης, όσο είναι αυτό εφικτό, της βιωσιμότητας της επιχείρησης», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιώργου Καρανίκα στο CNN Greece:
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας και ειδικότερα ο κλάδος σας;
«Οι προκλήσεις για τις ΜμΕ, έπειτα από τις σωρευτικές επιπτώσεις της τριπλής κρίσης (χρέους, υγείας και ενέργειας/πληθωρισμού) και σε συνδυασμό με το κλίμα αβεβαιότητας έχουν διογκωθεί υπέρμετρα και αμφισβητούν καίρια ακόμη και τη βιωσιμότητα τους. Έλλειψη ρευστότητας, ανατιμήσεις κόστους, μείωση καταναλωτικής δαπάνης, φορολόγηση είναι μερικές μόνο από τις κυριότερες σύγχρονες προκλήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Αναφορικά με την αγορά εργασίας, πάντα υπάρχουν περιθώρια προς βελτίωση, προκειμένου να επιτευχθεί η άριστη αξιοποίηση, τόσο του ανθρώπινου δυναμικού, όσο βεβαίως και η κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. Διαχρονικά υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας, που αφορούν την ανεργία, ειδικά αυτή των νέων, την εργασιακή ισότητα των φύλων κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια δε, γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αναντιστοιχία των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού σε σχέση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, ως τώρα, οι σχετικές μελέτες που έχουμε υπόψη δεν συμφωνούν για το κατά πόσον υπάρχει πραγματικά αναντιστοιχία δεξιοτήτων, για το είδος της, το πρόσημό της και τις διαστάσεις της.
Πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό εργαζομένων που «λείπουν». Πώς μπορούν να καλυφθούν οι ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού;
Το εμπόριο, ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με το 17,4% της συνολικής απασχόλησης, αποτελεί διαχρονικά την πύλη εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας. Οι ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη σχετίζονται κυρίως με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εμπορίου και τις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο, υπάρχει και ανάγκη για παραδοσιακές ειδικότητες, όπως αυτή των πωλητών, η οποίοι όμως να εφοδιάζονται και να ενημερώνονται με τα νέα δεδομένα και τις τεχνικές του επαγγέλματος, τα οποία συνεχώς εξελίσσονται… δείτε εδώ