Thursday, 26 December, 2024

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων: Οι επιβαρύνσεις και τα επιδόματα…

Η κρίση της ακριβής ενέργειας θα είναι οξεία και ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τό Πάσχα, με την κυβέρνηση όμως να είναι έτοιμη

να λάβει επιπλέον μέτρα πέρα των 500 εκατομμυρίων που ήδη ανακοίνωσε. Αυτά προέβλεψε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
«Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε εαν χρειαστεί και επεκταθεί το πρόβλημα, αρκετούς μήνες μέσα στο 2022. Άρα να καλύψουμε και σημαντικό κομμάτι του κόστους που υφίστανται ή θα υποστούν, οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας. 
Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση εξετάζεται η πιθανότητα να αναβληθούν οι πληρωμές κάποιων οφειλών ενέργειας που θα δημιουργηθούν ή να καταβληθούν με δόσεις για νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
«Το ζήτημα της αναβαλλόμενης καταβολής, ή της τμηματικής καταβολής των οφειλών σε μεταγενέστερο χρόνο είναι κάτι το οποίο μελετάται. Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψην ότι θα πρέπει να εξασφαλεται και η βιωσιμότητα και η ρευστότητα των εταιριών παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί θα ισχύσουν, όπως το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης, και των ασφαλιστικών εισφορών, και οι μειώσεις φόρων και προκαταβολών φόρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
«Ισχύουν όλες οι πολιτικές που είπαμε στη Θεσσαλονίκη για το 2022. Όλες. Αλλά για το ενεργειακό κόστος που αναφέρατε πριν από λίγο, αντιλαμβάνεστε ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Άρα αυτά τα 500 εκατ. τα στερούμαστε αλλό το να υλοποιήσουμε κάποιες άλλες πρόσθετες πολιτικές. Πέραν τις Θεσσαλονίκης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελάφρυνσης που παγώνει είναι η μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ που σχεδόν είχε προεξοφληθεί απο κυβερνητικές πηγές.
Ο Υπουργος αναφερόμενος στο έλλειμα του 7,4% και στο χρέος που ξεπερνά το 200% εξήγησε για ποιο λόγο δεν αποφασίζει επιπλέον μειώσεις σε φόρους κατανάλωσης όπως ο ΦΠΑ ή οι φόροι στα καύσιμα.
«Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να έρθω σήμερα και να σας πω “μειώνουμε κι άλλους φόρους, δίνουμε κι άλλα επιδόματα, αλλά δεν θα ήμουν υπεύθυνος απέναντι στους συμπατριώτες μου», είπε ο ίδιος. 
Παρά την κρίση πάντως, το Υπουργείο διατηρεί την ανάπτυξη του 2021 στο 6,1% και μάλιστα ο Υπουργός προέβλεψε ότι θα ξεπεραστεί και αυτό το ποσοστό.
«Με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον είμαστε και συντηρητικοί. Μεγαλύτερη ανάκαμψη της οικονομίας δεν σημαίνει αυτομάτως και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παροχές». 
Ο πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας χθες προς επιχειρηματίες τους ζήτησε να προχωρήσουν σε στήριξη των ανθρώπων της εργασίας, επιστρέφοντάς τους ένα μέρισμα της ανάπτυξης δημιουργώντας έτσι και τις συνθήκες για έναν νέο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια. 
Οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου
Νέα στοιχεία για το πόσο παραπάνω θα μας κοστίσουν οι νέες ανατιμήσεις στο φυσικο αέριο καθώς και το πως θα «απαντήσει» σε αυτές οι κυβέρνηση παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Η τιμή της κιλοβατώρας του τριμήνου που μόλις ξεκινάει (Οκτ-Δεκ 2020) πέρυσι ήταν 0,04 €/κιλοβατώρα. Ωστόσο, σήμερα φτάνει στα 0,10 €/κιλοβατώρα. Δηλαδή για αύξηση της τάξεως 150%. 
Στο πλαίσιο αυτό η πρόβλεψη για την περίοδο Οκτώβριο – Δεκέμβριο 2021 σχετικά με την εκτιμώμενη κατανάλωση είναι 1,8 εκατ ΜWH δηλαδή που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούμε επιπλέον 108 εκατ. ευρώ. 
Αναλυτικότερα οι αλλαγές 
Για ένα νοικοκυριό
Ο λογαριασμός του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στα 105 ευρώ ενώ η πρόβλεψη για τον Ιανουάριο του 2022 αγγίζει τα 333 ευρώ το μήνα δηλαδή 217% αύξηση. 
Για μια πολυκατοικία που έχει κοινό καυστήρα
Από 390 ευρώ που ήταν η επιβάρυνση τον Δεκέμβριο του 2020, το κόστος για τον μήνα αυτό το 2021 προβλέπεται να φτάνει να 1170 ευρώ δηλαδή 200% αύξηση. 
Η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των επιβαρύνσεων λαμβάνει τα εξής μέτρα:
1. Επιπλέον ενισχύσεις έως Ιούνιο 2022
2. Διπλασιασμός επιδόματος θέρμανσης
3. ΔΕΠΑ: Παράδοση αερίου με τιμή -15% σε ιδιώτες παρόχους: Η ΔΕΠΑ θα δίνει σε όλους τους παρόχους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου