Wednesday, 25 December, 2024

«Κλείδωσε» μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ανεβαίνει ο «πυρετός» των συσκέψεων στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη

με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών να συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις για μεγάλο «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021!

Ήδη έχουν υπάρξει συνεννοήσεις με τους Θεσμούς -άλλωστε πλησιάζει η ώρα για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού- και παρά τις επιφυλάξεις τους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2022 και μετά, οπότε αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη ισχύ οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, όλα δείχνουν ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε μια τονωτική «ένεση» στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, μετά το σοκ του κορωνοϊού.

Το βασικό σενάριο προβλέπει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από το 2021, και μένει να διευκρινιστεί το πότε θα ξεκινήσει το «ψαλίδισμα», δηλαδή εάν η μείωση θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο -οπότε εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει ο κύκλος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας- ή νωρίτερα. Ως προς το εύρος της ελάφρυνσης, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση της εισφοράς κατά τουλάχιστον 50%, χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν αυτή η μείωση θα είναι οριζόντια ή αν «φωτογραφίζει» τα μικρομεσαία εισοδήματα.
Η επιδιωκόμενη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μπορεί να επιτευχθεί είτε με αύξηση του αφορολογήτου, που σήμερα είναι 12.000 ευρώ, είτε με μείωση των συντελεστών, που κλιμακώνονται από το 2,2% ως το 10%, είτε με συνδυασμό των δύο. Αν, για παράδειγμα, αυξηθεί το αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ, τότε αυτομάτως όσοι έχουν τέτοια εισοδήματα θα γλιτώσουν 176 ευρώ.

Ειλημμένη είναι και η απόφαση για «γενναία» μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης εφόσον συνοδευθεί από ευρείες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για τις λεπτομέρειες των ελαφρύνσεων θα «κλειδώσουν» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο αναμένεται να συμφωνηθεί το «πάγωμα» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2021.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου