Monday, 18 November, 2024

Μειώσεις έως 40% στις επικουρικές

Με «δίχτυ προστασίας» στα 1.400 ευρώ, άθροισμα κύριας και επικουρικής, έρχονται οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο μειώσεων που φαίνεται να «κλειδώνει» στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο προβλέπει περικοπές με διπλό πλαφόν -όπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος»- εφόσον όμως και οι δανειστές υποχωρήσουν κι αποδεχτούν αύξηση εισφορών, έστω και μερική. Το επικρατέστερο σενάριο, που θα οριστικοποιηθεί στο κρίσιμο ραντεβού του ερχόμενου Σαββάτου, περιγράφει στοχευμένες μειώσεις επικουρικών με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ο μηχανισμός θα προβλέπει «κόφτη», ώστε οι μειώσεις να μην ξεπερνούν σε ανώτατο επίπεδο και σε ακραίες περιπτώσεις το 40%, ενώ το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων από κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν θα πρέπει μετά τις μειώσεις να πέφτει κάτω από 1.400 ευρώ.

Σκληρή μάχη δίνεται για το τελικό ύψος των νέων κύριων συντάξεων, καθώς οι δανειστές θέλουν να μπουν για τα καλά στην πρέσα οι παροχές. Το σκληρό μπρα ντε φερ επικεντρώνεται στα ποσοστά αναπλήρωσης (δηλαδή το ποσοστό του μισθού που θα λαμβάνει ο συνταξιούχος ως σύνταξη) που θα κρίνουν και το τελικό ύψος των συντάξεων. Το μεγάλο παζάρι γίνεται για τη 15ετία, καθώς οι δανειστές αξιώνουν εμμέσως «κατάργησή» της διά της πλαγίας οδού, καθιστώντας ασύμφορη την έξοδο με 4.500 ένσημα. Αντίθετα φαίνεται πως για την 20ετία «κλειδώνει» η Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Μετά το αρνητικό κλίμα που είχε επικρατήσει στις συναντήσεις της Τετάρτης και τις «ρουκέτες» του ΔΝΤ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως μπορεί τελικά να υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο. Ο ίδιος σημείωσε πως υπήρξε πρόοδος στη διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο για «αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Οι δανειστές άφησαν χθες για πρώτη φορά ανοιχτό «παράθυρο» στο ενδεχόμενο μερικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Το ισοδύναμο της ελληνικής πλευράς είναι αύξηση μίας μονάδας για εργοδότες και μισή για εργαζομένους, σύνολο μιάμιση μονάδα. Το παζάρι είναι σκληρό και οι δανειστές συζητούν μια «μικρή αύξηση» κάτω της μίας μονάδας, ενώ η ελληνική πλευρά πιέζει για να κλείσει η διαπραγμάτευση έστω και στη μία μονάδα.

Το κουαρτέτο αξιώνει η αύξηση των εισφορών να συνδυαστεί με σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές. Στο πλαίσιο αυτό, οι περικοπές αναμένεται να αγγίξουν μια σημαντική κατηγορία συνταξιούχων που «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης στην επικουρική, συχνά αναντίστοιχα με τις εισφορές που είχαν καταβάλει. Στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι: συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι, υπάλληλοι ναυτικών πρακτορείων, μισθωτοί (ΕΤΕΑΜ) που έφυγαν μετά το 2005, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι στο τ. ΤΕΑΥΝΤΠ πλήρωναν εισφορές της τάξης του 8% και έφυγαν με αναπλήρωση μισθού της τάξης του 45%. Αντίστοιχα, τραπεζοϋπάλληλοι πλήρωναν εισφορές μέχρι 9% και έφυγαν με επικουρικές που έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 40-50%. Μειώσεις αλλά μάλλον μικρότερες θα πρέπει να περιμένουν πρώην υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), ασφαλιστικών ταμείων (ΤΕΑΠΟΚΑ), ΔΕΚΟ, όπως επίσης οι μισθωτοί (ΕΤΕΑΜ) που βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2005.

Στο μέτωπο των νέων κύριων συντάξεων η μάχη είναι σκληρή. Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ έχουν εμφανίσει τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σενάρια με Εθνική Σύνταξη 320 και 340 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης που εκκινούν από πολύ χαμηλά επίπεδα, από 0,50% και 0,45%. Αυτό μεταφράζεται, σύμφωνα με ειδικούς, σε γενναίο ψαλίδι πάνω από 20% σε σύγκριση με τις σημερινές συντάξεις.

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως είναι αδιαπραγμάτευτο το ύψος της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ για όσους φεύγουν με 20ετή ασφάλιση (και όχι 15ετή που προβλεπόταν αρχικώς) και το παζάρι επικεντρώνεται στη σύνταξη που θα παίρνουν όσοι φεύγουν με 15-20 χρόνια. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να συζητήσει μια μικρή «πτώση» στους συντελεστές της 15ετίας, π.χ. από το 0,80% στο 0,77%.

Επίσης εξετάζει μικρότερα από τα αρχικώς προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης για τα 15-25 έτη και μεγαλύτερα για τα χρόνια από εκεί και πάνω. Το τελικό ποσό της Εθνικής Σύνταξης στα 15-20 χρόνια θα «κλειδώσει» όταν οριστικοποιηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης. Πληροφορίες θέλουν να εξετάζονται ποσά από 360 μέχρι 320 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως απώλειες δεν θα καταγράψουν μόνο όσοι θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου με υψηλές αποδοχές και πολλά χρόνια ασφάλισης (χάνουν μεσοσταθμικά 15% με το νέο σύστημα), αλλά και όσοι θα φύγουν με τον ελάχιστο χρόνο, δηλαδή με 15ετία (4.500 ένσημα).

ethnos.gr

Μειώσεις έως 40% στις επικουρικές

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου