Wednesday, 25 December, 2024

Μεταβατικό τρίμηνο χωρίς πλειστηριασμούς, για τους οικονομικά αδύναμους

Μπορεί από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, οπότε λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα «Γέφυρα», έως και την 1η Ιανουαρίου 2021

που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, να μην έχει προβλεφθεί κανένα πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν πλειστηριασμοί.
Σενάρια για επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» έως το τέλος του έτους δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, ωστόσο από την πλευρά τους τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αναφέρουν πως ειδικά οι αδύναμοι δανειολήπτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα γι’ αυτό το μεταβατικό τρίμηνο.
Από τη νέα χρονιά ωστόσο, μόνη οδό παραμονής σε μια κατοικία ή διάσωσής της θα αποτελεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει μια προπτωχευτική διαδικασία, διάρκειας δυο μηνών, όπου θα δίνεται η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών.
Με βάση το νέο πλαίσιο, ο δανειολήπτης είτε θα συμφωνεί σε μια λύση αποπληρωμής του δανείου του την οποία θα του προτείνει η τράπεζα ή θα επιλέγει την πτώχευση ρευστοποιώντας το σύνολο της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας.
Εάν πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, θα έχει την επιλογή παραμονής στο σπίτι του, αλλά πλέον ως μισθωτής και όχι ως ιδιοκτήτης.
Η κυριότητα του σπιτιού θα μεταβιβαστεί σε έναν νέο φορέα που θα συσταθεί και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Δηλαδή βασικοί του μέτοχοι θα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως π.χ. τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Το Δημόσιο από την πλευρά του θα επιδοτεί μέρος του ενοικίου.
Με τον τρόπο αυτόν θα στηρίζεται ο δανειολήπτης και δεν θα μένει στον δρόμο.
Τέλος, ύστερα από μία 12ετία θα του δίνεται η επιλογή, εάν το θέλει, να αγοράσει το ακίνητο σε συγκεκριμένη τιμή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου