Μοντέλο ΔΕΗ σε οκτώ ΔΕΚΟ με αιχμή του δόρατος τις συγκοινωνίες και τα ΕΛΤΑ καθιερώνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τις βασικές διατάξεις του οποίου παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, κατά περίπτωση επιτρέπονται υψηλότερες αμοιβές εκτός μισθολογίου, δίνεται ευελιξία στις προμήθειες και ορίζεται η «έξωση» των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια. «Τα πειθαρχικά συμβούλια είναι όργανα ελέγχου, όχι όργανα εκπροσώπησης των συνδικαλιστών, δεν είναι κριτές οι συνδικαλιστές», τόνισε ο ΥΠΕΘΟ.
Οι ΔΕΚΟ οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου είναι ο ΟΑΣΑ με την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ, Hellexpo ΔΕΘ, ΟΚΑΑ, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΓΑΙΑ ΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές και η Διώρυγα Κορίνθου.
Ειδικά για τα ΕΛΤΑ ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως «δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν, χρειάζονται βήματα δραστικού εκσυγχρονισμού» σημειώνοντας πως στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες αποκρατικοποίησής τους οι οποίες απέτυχαν.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του άλλωστε τόνισε πως «στα ΕΛΤΑ θέλουμε να κάνουμε κάτι που έγινε στη ΔΕΗ και πέτυχε».
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ από το Υπερταμείο, του οποίου το μοντέλο διακυβέρνησης αναβαθμίζεται αλλά και τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με συνεισφορά 300 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και δεδηλωμένη την πρόθεση συμμετοχής της ΕΤΕπ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Όπως εξήγησε ο υπουργός το ΤΧΣ έχει κάνει το 90% της δουλειάς του και απομένει μόνο η διάθεση του 18% της Εθνικής και η Τράπεζα Αττικής, εκκρεμότητες που αναμένεται να κλείσουν έως το τέλος του έτους. Οι υπάλληλοι τόσο του ΤΧΣ, όσο και του ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρονται στο Υπερταμείο.