Friday, 24 January, 2025

Μ. Ζορμπά: Τέλος Νοεμβρίου η δημοσιοποίηση των ακινήτων που μπήκαν στο “Υπερταμείο”

«Είμαστε υπέρ των καθαρών λύσεων. Δεν μπορούμε να καρκινοβατούμε πάνω σε ζητήματα που πονούν. Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο είναι μια υπόθεση που έχει πολλές γκρίζες ζώνες

τις οποίες έχουμε ξεκινήσει να διαλευκάνουμε» τονίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εντός Νοεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού έχει πει ότι θα δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος με τα ακίνητα του ΥΠ.ΠΟ. που μεταβιβάστηκαν στο υπερταμείο. Επίσης, στο τέλος Νοεμβρίου λήγει η σύμβαση της αναδόχου εταιρείας που εδώ και επτά χρόνια έχει αναλάβει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και με καθυστερήσεις και παρατάσεις ευθύνεται για τη μη ολοκλήρωση του έργου. Θα της ανανεώσει τη σύμβαση; «Σε καμία περίπτωση» απαντά η Μυρσίνη Ζορμπά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ερωτηθείσα εάν στη συζήτηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών, έγινε αναφορά στο θέμα των ενταγμένων στο υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων, η κα. Ζορμπά ισχυρίζεται ότι η συζήτηση “ήταν εφ’ όλης της ύλης” και επιμένει ότι “ισχύει η εξαίρεση σύμφωνα με τον νόμο κι ότι δεν μεταβιβάστηκαν ούτε στο υπερταμείο ούτε στην ΕΤΑΔ, έχω θέσει όριο έως το τέλος Νοεμβρίου να δημοσιοποιηθεί επειδή θα έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες ταυτοποίησης των κωδικών τους.”
Για την ανυπαρξία αρχαιολογικού κτηματολογίου, η υπουργός Πολιτισμού υπενθυμίζει ότι “Είναι ένα έργο που ξεκίνησε το 2011, ανακοινώθηκε δημόσια το 2013 κι εκεί τίθεται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα το λύσουμε. Υπάρχουν ευθύνες ο οποίες θα αναζητηθούν. Είναι μια υπόθεση που έχει πολλές γκρίζες ζώνες τις οποίες έχουμε ξεκινήσει να διαλευκάνουμε”.
Ταυτόχρονα η ίδια ενημερώνει ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση του υπουργείου με την εταιρεία ψηφιοποίησης του αρχαιολογικού κτηματολογίου καθώς “Δεν μπορούμε να καρκινοβατούμε πάνω σε ζητήματα που πονούν, που οφείλουμε να τα δώσουμε και στο υπουργείο καθαρά και στους πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται. Είναι το Κτηματολόγιο στο οποίο μπορούν και πρέπει να έχουν οι ιδιώτες πρόσβαση, να παρακολουθούν την υπόθεση τους. Είμαι σίγουρη ότι εδώ θα δώσουμε καθαρές λύσεις, πολύ σύντομα.”
Επίσης, η ίδια υποστηρίζει ότι “υπάρχει περίπτωση” να εξαιρεθεί το αρχαιολογικό κτηματολόγιο από το υπερταμείο, με νομοθετική ρύθμιση. “Υπάρχει περίπτωση. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο να γίνει. Έχουν εξεταστεί όλες οι περιπτώσεις” λέει χαρακτηριστικά.
Για το αν συμφωνεί και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αυτήν την προοπτική, η κα. Ζορμπά γνωστοποιεί ότι “νομίζω έχουμε σύμπνοια και κοινή εκτίμηση του ζητήματος που προέκυψε όπως και της επικοινωνιακής στρατηγικής που χρησιμοποιείται αντιπολιτευτικά χωρίς όρια και όρους. Επομένως θα το αντιμετωπίσουμε όπως το αντιμετωπίσαμε από την αρχή και μέχρι το τέλος, μαζί. Κι ελπίζω τότε ότι θα μας ζητήσουν συγγνώμη όσοι σήκωσαν τη φωνή τους ή τα πανό τους λέγοντας ότι πουλάμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.”
Μετά τις αλλαγές στην κεφαλή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η κα. Ζορμπά ερωτάται εάν θα ακολουθήσουν τέτοιες και στις θέσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελληνικό Φεστιβάλ και στο Εθνικό Θέατρο, με την ευκαιρία λήξης της θητείας των υφιστάμενων. “Κατ’ αρχήν έχω ολοκληρώσει τις συναντήσεις με τα ΔΣ των εποπτευομένων φορέων και τους διευθυντές. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν έρθει μόνοι τους οι διευθυντές ή τα μισά μέλη του ΔΣ. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική τη σύμπνοια στη συνεργασία. Όπου υπάρχει σύγκρουση εξασθενεί η δυνατότητα της σύμπνοιας. Έχω υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να κάνω κανέναν διορισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα προκηρυχτούν θέσεις, παράλληλα όμως έχω κατά νου ότι οργανισμοί που έχουν προοδεύσει πάρα πολύ, οι οποίοι έχουν μια σύμπνοια κι έχουν διανύσει μόνο μία θητεία δικαιούνται να ανανεωθεί η θητεία τους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύει το υπουργείο είναι 40 που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν κι ούτε χρειάζεται να κάνουμε σε όλα ριζικές αλλαγές”, διευκρινίζει η υπουργός Πολιτισμού.
Επιπροσθέτως η κα. Ζορμπά αναφέρεται στην ανάγκη σχεδίασης περιφερειακής πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό, δεδομένου ότι “έχει καθυστερήσει πολύ κι αυτή τη στιγμή συγκροτούμε ένα τέτοιο σχέδιο. Όταν το ολοκληρώσουμε και το κοστολογήσουμε έχουμε αρκετές προσδοκίες ότι θα μπορέσει να γίνει γρήγορα αντιληπτή η σημασία του και να χρηματοδοτηθεί πέρα από τα ποσά που διαθέτουμε σήμερα. Το πιστεύω κι εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.”
Υπό αυτό το πρίσμα, συνεχίζει η κα. Ζορμπά, “θα δημιουργηθούν γραφεία σύγχρονου πολιτισμού στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας που θα φέρουν σε επαφή και δικτύωση βιβλιοθήκες, δημοτικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ωδεία, κινηματογραφικές λέσχες, λέσχες ανάγνωσης, κινήσεις και ενώσεις πολιτών που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, τα ΔΗΠΕΘΕ – ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει κι αυτό να βρει τον βηματισμό του”.
Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε “περιφερειακά κέντρα στα οποία θα μπορούν μικροί και μεγάλοι να βρίσκουν πληροφορίες και υλικό, να κατεβάσουν ηλεκτρονικά στοιχεία που θα τους κάνουν να αισθάνονται ότι είναι μια κοινότητα που ζει και ανασαίνει τον πολιτισμό στην περιοχή της και ταυτόχρονα, συνδέεται και είναι δικτυωμένη με όλη την υπόλοιπη χώρα. Με τη διπλανή περιφέρεια, τη διπλανή πόλη, με τη μακρινή πόλη, με το νησί, με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη. Χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου