Thursday, 23 January, 2025

Νέες εισφορές: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους

Σημαντικές αλλαγές στους «καθαρούς» μισθούς, αλλά και στη συνολική επιβάρυνση των εργοδοτών, φέρνει το νέο πακέτο μειωμένων εισφορών.
Τις έμμεσες αυξήσεις στους μισθούς είχε προαναγγείλει, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας «για τους μισθωτούς προχωρούμε σε μια σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Το πλάνο του υπ. Εργασίας προβλέπει «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, μέχρι το 2024.
Η πρώτη φάση, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους μισθούς 1,5 εκατομμυρίου εργαζομένων, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020, με τη μείωση σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών. Βάσει του προγραμματισμού, κατά τα επόμενα έτη οι ελαφρύνσεις -και επομένως οι αυξήσεις στους μισθούς- θα είναι ακόμα πιο αισθητές.
Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς το 2020 – Αναλυτικά τα ποσά
Με το νέο πλαίσιο εισφορών, ωστόσο, θα ευνοηθούν οι μισθοί μόνο αυτών που εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Οπως εξηγεί στο economistas.gr, ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος «το μέτρο εστιάζει στην πλήρη απασχόληση, με στόχο να αποθαρρυνθεί η μερική απασχόληση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Εργάνη, το 2019 από το σύνολο των νέων προσλήψεων το 45% αφορούσε πλήρη απασχόληση και το 55% τις ευέλικτες μορφές εργασίας, στο σύνολό τους. Δηλαδή την εκ περιτροπής εργασία και τη μερική απασχόληση» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούζο, οι ελαφρύνσεις αφορούν τις «συνεισπραττόμενες εισφορές. Δεν θα αγγίξουν το συνταξιοδοτικό σκέλος του μισθού (π.χ. ΕΦΚΑ). Σε εκείνη την περίπτωση θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα. Για αυτό και συνετά επέλεξαν να πάνε στα συνειπραττόμενα (σ.σ.ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ)».


Νέοι μισθοί με μειωμένες εισφορές
Ερωτηθείς αν υπάρχει «παράθυρο» ώστε οι εργοδότες να κρατήσουν προς δικό τους όφελος το «μπόνους» της μειωμένης εργατικής εισφοράς, ο κ. Καρούζος αναφέρει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, επομένως δεν χωρεί μετακύλιση του μισθοδοτικού κόστους. Δεν μπορεί εν ολίγοις ο εργοδότης να αποσπάσει την ελάφρυνση από τον μισθό του εργαζόμενου» διευκρινίζει.
Πέρα από τις εργατικές εισφορές που θα ανεβάσουν τους μισθούς, ελαφρύνσεις θα «δουν» πάντως και οι εργοδότες -καθώς η δική τους εισφορά θα πέσει από το 24,81% στο 24,36%. Ενδεικτικά, για κάθε εργαζόμενο των 700 ευρώ, η επιβάρυνση του εργοδότη θα διαμορφωθεί στα 170,52 ευρώ, αντί των 173,67 ευρώ που ισχύει σήμερα. Για έναν εργαζόμενο με μεικτό μισθό των 900 ευρώ οι εργοδοτικές εισφορές διαμορφώνονται από τα 223,29 ευρώ στα 219,24 ευρώ. Αντίστοιχα, για εργαζόμενο με μεικτό μισθό 1100 ευρώ, η εργοδοτική εισφορά «πέφτει» από τα 272,91 ευρώ στα 267,96 ευρώ.
Η συνολική εικόνα δείχνει ότι ανάλογα με τον μεικτό μισθό του εργαζόμενου οι εργοδοτικές εισφορές θα είναι μειωμένες κατά 2,92 ευρώ έως και κατά 9 ευρώ (για εργαζόμενο με μεικτό μισθό 2000 ευρώ).
economistas.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου