Το τοπίο για τρεις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα επιδιώκει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση με τροπολογία
που κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόκειται για τον διπλό διαγωνισμό πώλησης της ΛΑΡΚΟ, την αποσαφήνιση όρων της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και την επίσπευση της μερικής αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Ειδικότερα με τις διατάξεις που αφορούν στην υπό ειδική εκκαθάριση βιομηχανία παραγωγής νικελίου, προβλέπεται η διενέργεια δύο διαγωνισμών.
Ο ένας θα διεξαχθεί από τον ειδικό διαχειριστή και θα αφορά στο ενεργητικό που ανήκει στη ΛΑΡΚΟ και ο δεύτερος θα αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (συγκρότημα εργοστασίου και μεταλλεία Λάρυμνας και άλλα μεταλλεία) και θα προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει αναγγείλει την εκκίνηση του διαγωνισμού εντός του μήνα.
Δεν έχει διευκρινίσει όμως για ποιον από τους δύο.
Σε σχέση με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών αποσαφηνίζονται θέματα αναφορικά με την απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας για μια πενταετία μετά την πώλησή της. Πιο συγκεκριμένα ξεκαθαρίζεται ότι το διάστημα αυτό μετρά από τότε που θα περάσουν οι μετοχές στον νέο επενδυτή. Ο τελευταίος, σύμφωνα με την τροπολογία, έχει το δικαίωμα να τις μεταβιβάσεις εντός της πενταετίας μόνο σε εταιρεία που είναι συνδεδεμένη με εκείνον.
Τέλος και σε ό,τι αφορά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, μία από τις εκκρεμότητες που παραμένουν είναι ο καθορισμός των ρυθμιζόμενων εσόδων της εταιρείας μέσα από μία νέα μεθοδολογία.
Ο τρόπος υπολογισμού των ρυθμιζόμενων εσόδων είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την προσέλκυση επενδυτών.
Με τις διατάξεις του κειμένου προβλέπεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, δυο μήνες πριν από την έναρξη της ρυθμιστικής περιόδου 2021-2024, να εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του δικτύου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ