Σε νέο ανοδικό τέμπο εξακολουθεί να βρίσκεται η τιμή του ρεύματος
στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, με το φυσικό αέριο να κινείται σταθερά πάνω από τη ζώνη των 55 ευρώ.
Ειδικότερα, για σήμερα Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, η τιμή του ρεύματος ξεπέρασε το όριο των 200 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 204,82 ευρώ/MWh καταγράφοντας αύξηση κατά 12,47% ευρώ σε σχέση με χθες που ήταν στα 182,11 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι είναι η πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τις 8 Φεβρουαρίου που η τιμή βρισκόταν στα 113 ευρώ/MWh.
Μάλιστα, για σήμερα η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 139,14 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 360,02 ευρώ/MWh. Όπως ήταν αναμενόμενο, τη μερίδα του λέοντος στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής αποσπά το φυσικό αέριο με ποσοστό 56,32%, ενώ οι ΑΠΕ περιορίζονται σε 21,23%. Ο λιγνίτης βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 9,83% και ακολουθούν οι εισαγωγές με 6,71% και τα υδροηλεκτρικά με 2,88%.
Την ίδια ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή υποχώρηση. Στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάρτιο έκλεισαν χθες στα 56,08 ευρώ/MWh, με ημερήσια πτώση κατά 3%, ενώ τη Δευτέρα η τιμή έφτασε σε υψηλό δύο ετών, ξεπερνώντας τα 58 ευρώ/MWh (58,04 ευρώ).
Ρόλο στην μικρή αποκλιμάκωση των τιμών έπαιξε, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσπάθειες να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για επιστροφή μέρους των ροών από τη Ρωσία. Λίγα λεπτά πριν κλείσει η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Το ράλι θα διαρκέσει
Από την πλευρά τους αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι το ράλι του φυσικού αερίου θα έχει διάρκεια. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η BNP Paribas SA, εκτιμά ότι οι φόβοι για τον εφοδιασμό που πυροδοτούν το πρόσφατο ράλι των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου είναι μεν αδικαιολόγητοι, αλλά το κλίμα είναι τόσο ψυχρό που είναι απίθανο να εκτονωθεί πριν τελειώσει η χειμερινή περίοδος.
«Παρόλο που η αγορά μπορεί να έχει αποδειχθεί λάθος στην τιμολόγηση σε ένα δύσκολο τέλος της σεζόν θέρμανσης», ο Aldo Spanjer, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην BNP Paribas, δεν βλέπει να αλλάζει το κλίμα μέχρι το τέλος του ευρωπαϊκού χειμώνα.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε υψηλό δύο ετών αυτή την εβδομάδα, καθώς η γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων αναβίωσε το φάσμα μιας ενεργειακής κρίσης, με καταναλωτές και επιχειρήσεις να παλεύουν με υψηλούς λογαριασμούς. Οι ψυχρότερες συνθήκες και οι περισσότερες ημέρες χωρίς αέρα από τον περασμένο χειμώνα, εκτός από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ανάγκασαν τις χώρες να αξιοποιήσουν τα αποθέματα γρηγορότερα από το συνηθισμένο. Αυτό τροφοδότησε μια άνοδο των τιμών για το καλοκαίρι, όταν τα αποθέματα πρέπει να αναπληρωθούν.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν διάφορες επιλογές – με τη Γερμανία να συζητά μια πρόταση για την επιδότηση των ποσοτήτων αποθήκευσης – εντείνοντας την αβεβαιότητα και διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το premium στις καλοκαιρινές τιμές.
Οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να παρατείνουν την ανησυχία της αγοράς, σύμφωνα με τον Spanjer. «Πιστεύουμε ότι η ρυθμιστική παρέμβαση θα μπορούσε να εδραιώσει την αποσύνδεση μεταξύ της φυσικής και της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Αυτό θα κρατούσε τις τιμές πιο υψηλές από όσο χρειάζεται» όπως επισημαίνει.
350 επιπλέον φορτία LNG
Παράλληλα, η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να προσελκύσει έως και 350 επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος για να ξαναγεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που εξαντλούνται γρήγορα, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές καυσίμων της περιοχής, την Equinor ASA. Σε ένα χειρότερο σενάριο, τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πέσουν στο 30% μέχρι το τέλος του χειμώνα, δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος για φυσικό αέριο και ενέργεια στην Equinor ASA.
«Η προσέλκυση επιπλέον 250-350 φορτίων LNG φέτος σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι κρίσιμη για την αναπλήρωση της αποθήκευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η οποία θα μπορούσε να είναι δαπανηρή και να απαιτήσει ρυθμιστική παρέμβαση», όπως είπε.
Τα μειούμενα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της ενεργειακής αγοράς. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ενώ οι χώρες εκμεταλλεύονται τα αποθέματα γρηγορότερα από το συνηθισμένο, οι τιμές για το καλοκαίρι είναι τόσο υψηλές που θα ήταν ασύμφορη η αποθήκευση αερίου για τον επόμενο χειμώνα.
Ταυτόχρονα, η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πληρότητα των αποθεμάτων τουλάχιστον κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου εντείνει τις συζητήσεις για το εάν πρέπει να παρέμβουν οι ρυθμιστικές αρχές. «Εάν οι κυβερνήσεις το αφήσουν στην αγορά, η αγορά θα το λύσει, αλλά μπορεί να είναι με τρόπο που σημαίνει ότι τα επίπεδα αποθήκευσης θα υπολείπονταν σημαντικά από το επιθυμητό επίπεδο έως και 90%. Σε ένα σενάριο όπου το κρύο είναι πιο έντονο από το αναμενόμενο, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ υψηλές αυξήσεις των τιμών, κάτι που θα σήμαινε ότι ορισμένες βιομηχανίες πιθανά να αναγκαστούν να μειώσουν την κατανάλωση και οι καταναλωτές να βιώσουν ξανά πολύ υψηλές βραχυπρόθεσμες τιμές» τόνισε ο Haugane.
Οι συνθήκες ψύχους και χαμηλών ανέμων σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα. Έτσι, τα αποθέματα βρίσκονται στο 48% περίπου, σε σύγκριση με 67% πριν από ένα χρόνο.
Η Equinor, η οποία παράγει, εμπορεύεται και αποθηκεύει φυσικό αέριο, εκτιμά ότι σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, η Ευρώπη θα μπορούσε να τελειώσει τον χειμώνα με χώρους αποθήκευσης περίπου 40% γεμάτους.
Πιέσεις για χαλάρωση του στόχου αποθήκευσης
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, έντονες είναι οι διεργασίες στην Ε.Ε. για το τι μέλλει γενέσθαι. Όπως αναφέρει το Bloomberg, μια ομάδα κρατών πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στις απαιτήσεις αναπλήρωσης για την αποθήκευση αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα, καθώς η ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων και η άνοδος των τιμών εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το κόστος επίτευξης των σημερινών στόχων. Σε μια συνάντηση της Ομάδας Συντονισμού Φυσικού Αερίου (Gas Coordination Group) στις Βρυξέλλες, σήμερα Πέμπτη, ορισμένες χώρες θα πιέσουν για χαλάρωση του στόχου, τα αποθέματα να βρίσκονται στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου καθώς ακόμη και οι καλοκαιρινές τιμές παραμένουν υψηλές, ακόμη και μετά την πρόσφατη υποχώρηση, καθιστώντας ασύμφορη την αποθήκευση των καυσίμων. Η κίνηση σηματοδοτεί μια διεύρυνση των αιτημάτων των κρατών μελών σχετικά με τη μείωση των στόχων αναπλήρωσης για τα επόμενα χρόνια.
«Οι τρέχοντες στόχοι αποθήκευσης της ΕΕ, οι οποίοι ορίζουν συγκεκριμένα επίπεδα για συγκεκριμένες ημερομηνίες στις αρχές του έτους, τείνουν να ανεβάζουν τις τιμές», δήλωσε ο Jonathan Stern, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, συνιστώντας μεγαλύτερη ευελιξία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν σχεδιάζει επί του παρόντος να προτείνει διετή παράταση στους υφιστάμενους κανόνες που λήγουν στο τέλος του έτους, μαζί με ενδιάμεσους στόχους πλήρωσης, στις αρχές του επόμενου μήνα. Τα κράτη μέλη εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να προσπαθήσουν να πείσουν την Επιτροπή να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις τους και να ανακουφίσει μέρος της πίεσης που δημιουργούν οι στόχοι στις τιμές του φυσικού αερίου.
Έτσι, τουλάχιστον έξι χώρες υποστηρίζουν τη χαλάρωση του φετινού στόχου. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει αρκετή υποστήριξη από άλλους για να επιβληθούν αλλαγές μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος πριν από τον ερχόμενο χειμώνα.
Εάν η πρόταση της Επιτροπής δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες, η ομάδα των κρατών μελών μπορεί να προσπαθήσει να αλλάξει τον κανονισμό κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με την τελική μορφή του μέτρου. Κάτι όμως, που θα απαιτήσει την υποστήριξη ειδικής πλειοψηφίας από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Ο ρόλος του Gas Coordination Group
Ο ρόλος του Gas Coordination Group είναι να συζητά τις ανάγκες αναπλήρωσης των αποθεμάτων και να διασφαλίζει ότι οι εταιρείες σε διαφορετικά κράτη μέλη δεν ανταγωνίζονται με συνέπεια την αύξηση των τιμών.
Μένει να φανεί πάντως αν το πρόσφατο ράλι των τιμών θα οδηγήσει τελικά σε τροποποίηση του υπάρχοντος κανονισμού αποθήκευσης αερίου εν μέσω των φόβων για έντονη κερδοσκοπία στην αγορά. Άλλωστε, η διασφάλιση ότι η Ευρώπη έχει οικονομικά προσιτή ενέργεια, ώστε η βαριά βιομηχανία της να παραμείνει ανταγωνιστική αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Ανεξάρτητα από τις τελευταίες εξελίξεις, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης της για οικονομικά προσιτά ενεργειακά προϊόντα αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν τρόπους περιορισμού των τιμών, εξετάζοντας και την επιβολή πλαφόν.
Πηγή: Newmoney.gr