Wednesday, 22 January, 2025
Τελευταίες Ειδήσεις

Οι ώρες για το νέο νυχτερινό-μεσημεριανό τιμολόγιο ρεύματος

Μια νυχτερινή ζώνη που θα εκτείνεται τις ώρες 02:00 με 05:00

και μια πρωινή το διάστημα 12:00 με 15:00 θα περιλαμβάνει το νέο μεικτό τιμολόγιο ρεύματος για την χειμερινή περίοδο που θα πάρει την θέση του υφιστάμενου «νυχτερινού» τιμολογίου.
Στην περίπτωση της θερινής περιόδου, οι αντίστοιχες χρονικές ζώνες προσαρμόζονται σε 02:00-04:00 και 11:00-15:00 επιχειρώντας να ενσωματώσουν καλύτερα την αλλαγή της ώρας, καθώς και των συνηθειών στην κατανάλωση ενέργειας.

Τα παραπάνω αφορούν στο νέο, γνωστό έως σήμερα «νυχτερινό» τιμολόγιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνιστά μέρος σειράς παρεμβάσεων που στόχο έχουν να αντιστοιχήσουν με καλύτερους όρους την τιμολόγηση της ενέργειας με την υφιστάμενη φυσιογνωμία του ενεργειακού μίγματος, όπου η διείσδυση των ΑΠΕ είναι σημαντικά πολλαπλάσια έναντι των προηγούμενων ετών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε εκ νέου σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με εκπροσώπους από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), την ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, όπου παρουσιάστηκαν οι δύο χρονικές ζώνες χωρίς να υπάρξει κάποια αντιπρόταση, ενώ συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου. Ο προβληματισμός εστιάζει στην νομοθετική θέσπιση του μέτρου δεδομένου ότι ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ ούτε οι προμηθευτές μπορούν να προχωρήσουν στην τροποποίηση του νυχτερινού τιμολογίου χωρίς να υπάρξει πρότερη σαφή εντολή.

Με το θέμα της νομοθέτησης και του τρόπου εφαρμογής να παραμένει ανοικτό, οι προμηθευτές, κατόπιν και σχετικής παράκλησης από το ΥΠΕΝ, θα στείλουν μια σχετική εισήγηση, χωρίς όμως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να μπαίνουν σε διεξοδική παρουσίαση για τον προσδιορισμό των ωρών, καθώς ούτε είναι στις αρμοδιότητές τους ούτε έχουν τα απαραίτητα δεδομένα για να κρίνουν. Το πρόβλημα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι νομικής φύσεως καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για το νυχτερινό τιμολόγιο με αποτέλεσμα ούτε η ΡΑΑΕΥ να μπορεί να παρέμβει με απόφασή της. Η όποια αλλαγή έγκειται σε απόφαση του ΥΠΕΝ.

Το όφελος του νέου τιμολογίου
Το νέο μεικτό τιμολόγιο προσανατολίζει την κατανάλωση ενέργειας ώρες κατά την διάρκεια των οποίων η παραγωγή των φωτοβολταϊκών καταλήγει να υπερκαλύπτει την ζήτηση, γεγονός που αφενός οδηγεί σε κατάρρευση των τιμών και αφετέρου σε σημαντικές περικοπές ενέργειας για την εξισορρόπηση του συστήματος.

Η μετατόπιση της κατανάλωσης κατά τις ώρες του μεσημεριού (ώρες αιχμής για την παραγωγή των φωτοβολταϊκών) θα συμβάλει στην εξομάλυνση του προβλήματος εν συνόλω «δημιουργώντας» κατανάλωση τις ώρες που πλεονάζει η ενέργεια, δίνοντας, ταυτόχρονα, την δυνατότητα στους καταναλωτές να επωφεληθούν των χαμηλότερων τιμών στην αγορά. Επιπρόσθετα, η μετατόπιση της ζήτησης από τις ακριβότερες προς τις φθηνότερες ζώνες αναμένεται να έχει συνολική επίδραση στην διαμόρφωση των τιμών στη προημερήσια αγορά επόμενης ημέρας, σπρώχνοντας προς τα κάτω τον μέσο όρο ημέρας.

Η διάχυση της ζήτησης μέσα στη μέρα, έστω σε ένα ορισμένο βαθμό, θα μειώσει τις πιέσεις κατά τις ώρες που σήμερα κορυφώνονται οι τιμές, όπως συμβαίνει για παράδειγμα το απόγευμα μετά το «σβήσιμο» των φωτοβολταϊκών με τις συμβατικές ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου να εισέρχονται στο σύστημα για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Ενδεικτικά, με την σημερινή μέση τιμή στην DAM (day-ahead market) να κυμαίνεται στα 149,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, οι αντίστοιχες μέσες τιμές στις δύο ζώνες – νύχτα και πρωί – διαμορφώνονται στα 100,75€/MWh και 111,03€/MWh, αντίστοιχα, περίπου 30% χαμηλότερα της μέσης τιμής.

Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ, που δύναται να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αφορά 1,7 εκατ. μετρητές (διπλής εγγραφής), ως επί τω πλείστον, νοικοκυριά που σήμερα κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου και θα «περάσουν» στο νέο σύστημα, εκτός από 150.000 μετρητές που λόγω τεχνικών προδιαγραφών δεν μπορούν να εφαρμόσουν την νέα φόρμουλα και θα παραμείνουν στο παλαιό καθεστώς, εκτός αν οι αντίστοιχοι καταναλωτές προχωρήσουν στην αλλαγή του εξοπλισμού.

Το χρονοδιάγραμμα
Κατά τη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας, το Υπουργείο κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να «τρέξει» την σχετική διαδικασία για την εφαρμογή του διζωνικού τιμολογίου, πράγμα που αναμένεται ιδανικά την 1η Φεβρουάριου και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Μάρτιο. Η «ελαστικότητα» του χρονοδιαγράμματος έγκειται στην προετοιμασία που θα πρέπει να κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ για την προσαρμογή των μετρητών στις νέες ζώνες. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων, η προεργασία του Διαχειριστή υπολογίζεται σε 1 με 1,5 μήνα, διάστημα που μας «φέρνει» υποχρεωτικά στο Φεβρουάριο για την εκκίνηση του νέου καθεστώτος.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο θέλει να προλάβει τον μήνα Μάρτιο όταν και κορυφώνονται, στα πλαίσια της εποχικότητας του φαινομένου, οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Κατ’ αναλογία με το φθινόπωρο, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρεί με την παραγωγή και την απόδοση των φωτοβολταϊκών να κορυφώνεται, δημιουργώντας πολλαπλάσιο «ψαλίδι» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και επομένως πλεονάζουσα ενέργεια που πετιέται για την εξισορρόπηση και την ασφάλεια του συστήματος.

Naftemporiki.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου