Είδος… πολυτελείας θα αποτελούν πια τα σοκολατοειδή
μετά την αύξηση άνω του 100% στην τιμή της σοκολάτας, με τους ζαχαροπλάστες να επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχαν εκφράσει από τον Μάιο, μιας και τα αποθέματα στις αποθήκες τους, έχουν πλέον τελειώσει. Η «κακή» φετινή χρονιά για τις χώρες παραγωγής της σοκολάτας και του κακάου, πυροδότησε ένα «ντόμινο» αντιδράσεων, ανεβάζοντας την τιμή της χονδρικής από 6 ευρώ το κιλό, σε 11-12 ευρώ το κιλό, με ανοδικές τάσεις. Σε μια προσπάθεια να απορροφήσουν το κόστος, οι ζαχαροπλάστες σκέφτονται ακόμη και να τροποποιήσουν τις σοκολατένιες συνταγές, που είναι και οι αγαπημένες των καταναλωτών.
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές»
«Βλέπουμε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, που δε θα ειναι εύκολες, για να συγκρατήσουμε τις τιμές», δηλώνει στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, Μάριος Παπαδόπουλος. «Μέχρι τα τέλη Απριλίου, η αύξηση ήταν 60% και όσοι ζαχαροπλάστες είχαν την χρηματική και τη χωροαποθηκευτική δυνατότητα, πήραν απόθεμα τόνων σοκολάτας, όμως σήμερα από αρκετούς έχουν τελειώσει. Κι αν ο κόσμος δεν βλέπει ακόμη στις βιτρίνες την αύξηση της τελικής τιμής, αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούμε όλοι να ισορροπήσουμε το κόστος. Φοβόμαστε ότι αν αυξηθούν, οι ήδη δύσκολα διαχειρίζοντες πελάτες θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο. Είναι πάρα πολλά τα γλυκά που επηρεάζονται και το χειρότερο θα είναι να μη μπορεί κάποιος να επιβιώσει λόγω της μη έλευσης καταναλωτών», σημειώνει. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αύξηση οφείλεται και στο ότι το βούτυρο κακάο μπήκε στο χρηματιστηριακό δίκτυ. «Αυτό αύξησε την τιμή μαζί με τα προβλήματα παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές του στο χρηματιστήριο είναι πτωτικές, αλλά οι τιμές της έτοιμης και παραχθείσας σοκολάτας, ακριβές. Σε σχέση με το 2023, η τιμή της σοκολάτας έχει ξεπεράσει το 100% και τον Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στο 110-120%», υπογραμμίζει.
Από… χρυσό τα κεράσματα! «Απλησίαστα» τα γλυκά των Χριστουγέννων… δείτε εδώ