Η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση
με τους δανειστές θα κρίνει το πόσο πιεστικοί θα συνεχίσουν να είναι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών σε αυτό το μέτωπο.
Αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμισης ήταν θέμα της προηγούμενης αξιολόγησης και το θέμα έχει κλείσει οριστικά», είναι δεδομένο ότι οι δανειστές περιμένουν να δουν την πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, προκειμένου να μην εγείρουν και νέες απαιτήσεις στη τρέχουσα αξιολόγηση. Η αναφορά του ασφαλιστικού στην επιστολή Ντάισελμπλουμ αποδεικνύει ότι οι δανειστές διατηρούν ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα. Έστω και αν κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή τα τεχνικά κλιμάκια ελέγχουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και περιμένουν την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων, θεωρείται βέβαιο ότι ειδικά το ΔΝΤ επιμένει για νέες παρεμβάσεις.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να μην ανοίξει το θέμα, επιχειρώντας αρχικά να μην αφήσει πολλές εκκρεμότητες έως την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, ώστε να μην υπάρχει αρνητικό κλίμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Υπό αυτές τις συνθήκες ψάχνει τρόπους προκειμένου να κλείσει τις «τρύπες» που εντόπισαν οι επικεφαλής των θεσμών. Στο πρώτο μέτωπο του κενού των 400εκατ ευρώ που έχει προκύψει στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ετοιμάζεται να θυσιάσει το μεγαλύτερο μέρος των επιδομάτων, ώστε να εξοικονομηθούν οι απαιτούμενοι πόροι.
Ύστερα από χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και Εργασίας, Θεανώς Φωτίου, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε την επικείμενη περικοπή κοινωνικών επιδομάτων: «Όπου υπάρχουν επικαλύψεις με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν τα υφιστάμενα επιδόματα». Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χουλιαράκης δεσμεύτηκαν, όμως, ότι εξαιρούνται τα επιδόματα αναπηρίας και τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και ότι το 2017 το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί κανονικά, με το συνολικό κονδύλι να παραμένει στα 105.000.000 ευρώ.
Συνεπώς, τα επιδόματα που κινδυνεύουν είναι:
Οι παροχές διακοπών σε ανέργους.
Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ.
Οι χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου.
Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα αντίστοιχα για την τρίτη ηλικία.
Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Τα προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, ακόμα και μετά από αυτές τις περικοπές η εξοικονόμηση που θα υπάρξει δεν αρκεί ώστε να καλυφθεί το κενό. Ως εκ τούτου η κ. Φωτίου έλαβε εντολή να «ξεσκονίσει» το σύνολο των επιδομάτων προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.
Στο άλλο μέτωπο των αποκλίσεων από τα συμφωνηθέντα που έχουν εντοπίσει οι θεσμοί και αφορά την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ από την περικοπή των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χθες ότι το θέμα των στρατιωτικών δαπανών «εντάσσεται στην αναθεώρηση δαπανών (spending review) που γίνεται στα υπουργεία» και πρόσθεσε: «Θα δούμε τι μπορεί να εξοικονομηθεί. Θεωρούμε ότι θα πάει καλά συνολικά η εξοικονόμηση δαπανών. Τώρα, αν κλείσει κι ένα από τα πέντε στρατόπεδα εκπαιδεύσεως που έχει η Πελοπόννησος, δεν θα πληγεί και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων». Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τις πρώτες απαντήσεις για όλα τα ανοιχτά θέμα στο τέλος της εβδομάδας κατά τη διάρκεια του EuroWorking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των θεσμών προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των εκκρεμοτήτων που άφησαν πίσω τους οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.
huffigton
Ποια επιδόματα κινδυνεύουν να κοπούν και τι θα κρίνει η εφαρμογή του ασφαλιστικού