Friday, 27 December, 2024

Ποιοι πρέπει να αυξήσουν τις πληρωμές με κάρτες ως 1.000 ευρώ

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει στα χέρια της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών

που πραγματοποίησαν οκτώ εκατομμύρια φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Είναι ο πρώτος μήνας που έχει ενεργοποιηθεί η υποχρέωση των φορολογουμένων να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους και το στοίχημα είναι να καταγραφεί σημαντική αύξηση στη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Το οικονομικό επιτελείο θέλει οι ηλεκτρονικές πληρωμές να αυξηθούν κατά 7 δις. ευρώ μέσα στη χρονιά προκειμένου να συλλεγούν πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Για να επιτευχθεί ο στόχος, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να αυξήσουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους ακόμη και κατά…. 1000 ευρώ ανά μήνα μέσα στο 2020. Για όσους δεν έπιασαν τον στόχο μέσα στον Ιανουάριο, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η υποχρέωση οι ηλεκτρονικές πληρωμές να φτάνουν και στο 30% του εισοδήματος σημαίνει ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες σε σχέση με πέρυσι. Φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει τον μήνα συναλλαγές αξίας 375 ευρώ αντί για 146 ευρώ πέρυσι δηλαδή να αυξήσει τη χρήση καρτών κατά 229 ευρώ ανά μήνα. Στις 20.000 ευρώ εισοδήματος η αύξηση φτάνει στα 292 ευρώ, στα 30.000 ευρώ στα 417 ευρώ και στα 50.000 ευρώ, φτάνει στα 583 ευρώ τον μήνα.
Τα όρια που φαίνονται και στον πίνακα που ακολουθεί είναι ατομικά αν και όποιος καταθέσει κοινή δήλωση με τον την σύζυγο θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ηλεκτρονικές πληρωμές του για να καλύψει το δικό του όριο. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει τη μηνιαία παραγωγή ηλεκτρονικών πληρωμών για πέρυσι και φέτος.
Ποιοι πρέπει να αυξήσουν τις πληρωμές με κάρτες ως 1.000 ευρώ
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αυξηθούν κατά περίπου 6-7 δις. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και μάλιστα η αύξηση να προέλθει και από συναλλαγές με επαγγελματίες που δεν εκδίδουν ούτως ή άλλως τις αποδείξεις (σ.σ όπως είναι για παράδειγμα τα supermarket, τα πολυκαταστήματα κλπ).
Τα πρόσθετα έσοδα των 550 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί πρέπει να προέλθουν εξ’ ολοκλήρου από τον ΦΠΑ καθώς η όποια επίπτωση στον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων από την αποκάλυψη «μαύρων» συναλλαγών, θα φανεί στον προϋπολογισμό του 2021 όταν θα εκκαθαριστούν τα εισοδήματα του 2020.

Για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος, θα πρέπει καταρχήν να σταθεροποιηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε επίπεδα άνω των 3 δις. ευρώ σε μηνιαία βάση ενώ η χρονιά θα πρέπει να κλείσει με τουλάχιστον 40 δις. ευρώ (σ.σ από περίπου 33 δις. ευρώ που ήταν η περυσινή αξία).
Προς το παρόν, η αύξηση μπορεί να προέλθει μόνο από την πίεση που αισθάνονται οι καταναλωτές για να επιτύχουν τον στόχο του 30% (σ.σ είναι το νέο όριο επί του εισοδήματος) αλλά και το γεγονός ότι φέτος έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον δύο εκατομμύρια πολίτες ο αριθμός των υπόχρεων σε διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών κυρίως με την προσθήκη των αυτοαπασχολούμενων αλλά και των εισοδηματιών.
Από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβληθούν από το τέλος αυτού του μήνα και μετά, θα φανεί αν η αύξηση θα έχει και ουσιαστικό αντίκτυπο στα έσοδα καθώς θα πρέπει να εντοπιστούν και συναλλαγές οι οποίες μέχρι τώρα γίνονταν με «μαύρα». Η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην ενεργοποίηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου για την επισκευή ακινήτων (μέσα από την ηλεκτρονική πληρωμή των συναλλαγών για την σχετική παροχή υπηρεσιών) δεν έχει βοηθήσει ακόμη στο να τονωθούν τα έσοδα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου