Monday, 8 July, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

ΠΟΦΕΕ: Επιβεβλημένη η παράταση φορολογικών δηλώσεων, μέχρι 30/09/2024

ΠΟΦΕΕ: Επιβεβλημένη η παράταση φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών

προσώπων μέσω Λογιστών μέχρι 30/09/2024

Στις 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πολυσυζητημένη αυτόματη υποβολή των «προσυμπληρωμένων» δηλώσεων, οι οποίες αρχικά εξαγγέλθηκε από το υπουργείο ότι θα φτάσουν περίπου τις 1.300.000, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 423.000 δηλώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι 26 Ιουλίου, δηλαδή σε λιγότερο από 20 εργάσιμες ημέρες, θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.500.000 δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για αυτές που υπεβλήθησαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων.

Να υπενθυμίσουμε ότι με δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας μας που εκδόθηκε στις 15/5/2024 είχαμε επισημάνει συγκεκριμένα προβλήματα που είχαν εντοπισθεί, και τα οποία δημιουργούσαν πρόβλημα στην ορθή υποβολή των δηλώσεων και καθιστούσαν το χρονοδιάγραμμα υποβολής τους ανέφικτο να τηρηθεί. Σκοπός μας ήταν η επίσημη ενημέρωση των υπηρεσιών, του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, αλλά και των συνάδελφων Λογιστών-Φοροτεχνικών.

Η πραγματικότητα μας δικαίωσε καθώς με την Α.1092/13-6-2024, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι τις 26 Ιουλίου του 2024, η οποία επαναλαμβάνουμε ότι δεν επαρκεί.

Στοχεύοντας στην ενημέρωση των υπηρεσιών, του Υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, αλλά και του νέου Υφυπουργού Οικονομικών, και βεβαίως των συνάδελφων Λογιστών – Φοροτεχνικών, θεωρούμε καθήκον μας τη δημοσιοποίηση επικαιροποιημένης λίστας προβλημάτων, με την ένδειξη της χρονικής επίλυσης όπου έχει αυτή υλοποιηθεί, όπως μας τα έχουν αναφέρει Λογιστές-Φοροτεχνικοί από τις 52 ενώσεις μέλη μας, καθώς και συνάδελφοι ανά την Ελλάδα, από την έναρξη της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων.

-Μη δυνατότητα εκτύπωσης εκκαθαριστικών (Επιλύθηκε 27/4).

-Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).

-Μη ενημέρωση του συστήματος με το επίδομα τέκνου (Επιλύθηκε 1/5).

-Η επιστρεπτέα προκαταβολή στον 727 δεν συμπληρώθηκε (Επιλύθηκε μέσα Μάϊου).

-Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).

-Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (υπάρχουν ακόμα αναφορές για λανθασμένους τόκους από ορισμένες τράπεζες).

-Μη ενημέρωση του συστήματος με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).

-Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).

-Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησαν να αναρτήσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).

-Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών «άλλαξαν» στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζημίωση. Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

-Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης… δείτε εδώ

Με εκτίμηση, το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.