Tuesday, 24 December, 2024

Πώς θα πάρουν τη σύνταξη τους οι 139.000 εν αναμονή δικαιούχοι

Όταν θα καταβάλλει τις προκαταβολές των συντάξεων σε περισσότερους από 36.000 συνταξιούχους-έως και 384 ευρώ ανά μήνα και αναδρομικά

από την ημερομηνία υπαγωγής της αίτησης-μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας ξεκινάει μετά το Πάσχα την μεγάλη επιχείρηση για να αποδώσει τις 139.000 συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το σχέδιο προβλέπει τέσσερις επί μέρους δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν ταυτόχρονα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες:
1.Πρώτον αυξάνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα απασχοληθούν με το συγκεκριμένο έργο. Το έργο των μονίμων θα συνδράμουν περίπου 150 συμβασιούχοι οι οποίοι και μονιμοποιήθηκαν μετά την απόσυρση των δικαστικών μέτρων από τον ΕΦΚΑ εναντίον τους αλλά και συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΕΦΚΑ οι οποίοι επίσης θα μπουν στη μάχη υπογράφοντας συμβάσεις έργου.
2.Δεύτερον θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα απασχόλησης συμβασιούχων στο δημόσιο οι οποίοι θα πληρώνονται με το “κομμάτι”. Δηλαδή, θα απασχοληθούν πολίτες η αμοιβή των οποίων θα προκύπτει ανάλογα με τον όγκο των φακέλων που θα καταφέρουν να διεκπεραιώσουν.
3.Τρίτον, ρίχνεται στη μάχη ο ιδιωτικός τομέας. Οικονομολόγοι, λογιστές ή και δικηγόροι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως “εργολάβοι” του κράτους. Αφού περάσουν από μια διαδικασία πιστοποίησης θα μπορούν να αναλαμβάνουν υποθέσεις υποψήφιων συνταξιούχων για τις οποίες θα αμείβονται απευθείας από το δημόσιο.
4.Τέταρτον, προωθούνται ενέργειες σε τεχνικό επίπεδο. Πέρα από την προμήθεια 1200 ηλεκτρονικών υπολογιστών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ώστε να τελειώσει η… ντροπή της λειτουργίας του ασφαλιστικού φορέα με μηχανήματα 20ετίας, θα επιχειρηθεί να δρομολογηθεί η “ψηφιοποίηση” των ενσήμων ώστε η ασφαλιστική εικόνα του κάθε υποψήφιου συνταξιούχου να εμφανίζεται εύκολα στην οθόνη του υπολογιστή με το πάτημα ενός κουμπιού.
Οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για να προχωρήσει το σχέδιο-πλαίσιο κατάρτισης του ιδιωτικού τομέα, καταβολής αμοιβής από την πλευρά του κράτους, ενέργειες για την ψηφιοποίηση κλπ-θα έρθουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή. Ωστόσο, οι δυσκολίες που αναμένεται να βρει μπροστά του το υπουργείο Εργασίας σε αυτό το έργο που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, δεν θα είναι καθόλου λίγες:
·Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει. Μπορεί οι υπάλληλοι των διαφορετικών ταμείων να υπάγονται πλέον στον ίδιο φορέα, ωστόσο, σε ασφαλιστικό επίπεδο, εξακολουθεί να υπάρχει λειτουργία σαν τα ταμεία να ήταν ακόμη ξεχωριστά. Γι’ αυτό και ένας φάκελος υποψήφιου συνταξιούχου που είχε ένσημα σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς φορείς (σ.σ περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης) μπορεί να ταξιδεύει από γραφείο σε γραφείο για μήνες μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.
·Η ψηφιοποίηση των ενσήμων που έχουν συσσωρευτεί σε καρτέλες εδώ και 10ετίες, δεν είναι υπόθεση που μπορεί να προχωρήσει από τη μια στιγμή στην άλλη.
·Το πολυδαίδαλο της ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα ο οποίος άλλωστε ήδη ασχολείται ενεργά με την έκδοση των συντάξεων και μάλιστα ζητώντας πολύ υψηλότερες αμοιβές από τους υποψήφιους συνταξιούχους (σ.σ συνήθως μια ολόκληρη σύνταξη) από αυτή που θα είναι διατεθειμένη να προσφέρει η κυβέρνηση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου