Tuesday, 21 January, 2025
Τελευταίες Ειδήσεις

Ρύθμιση 120 δόσεων: Το απόγευμα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η ρύθμιση των 120 δόσεων, με το σχέδιο νόμου να εισάγεται το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που το πολιτικό «θερμόμετρο»

έχει χτυπήσει… κόκκινο και η αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Στη διαδικασία που προηγήθηκε για το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση εισηγήθηκε και η πλειοψηφία αποδέχτηκε το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος.
Έτσι, θα διατεθούν δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια, σήμερα και αύριο, όταν και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου, ώστε να ακολουθήσει η ψηφοφορία.
ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν δηλώσει πως είναι «υπέρ» του νομοσχεδίου και το ΚΚΕ έχει δηλώσει «παρών».
Η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων έχουν επιφυλαχτεί για την τελική τους τοποθέτηση κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια.
Υψηλοί τόνοι
Το νομοσχέδιο τίθεται προς συζήτηση σε μια περίοδο που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν πάρει… φωτιά λόγω των Ευρωεκλογών, που θα πραγματοποιηθούν σε μόλις δύο εβδομάδες.
Μάλιστα, η περασμένη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς να προχωρούν σε πρωτοφανείς προσωπικές επιθέσεις. Και παρότι και οι δύο προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους στη συζήτηση της Παρασκευής, τα πνεύματα οξύνθηκαν και πάλι χτες μετά από τη διακαναλική συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία αντάλλαξαν για ακόμη μια φορά «πυρά», με αφορμή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 7ήμερη εργασία.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της ρύθμισης
Η ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία σε έως και 120 δόσεις έχει πολλούς που κερδίζουν πολλά αλλά και μη ευνοημένους.
Μεγαλύτεροι χαμένοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ οι οποίοι δεν θα δουν ποτέ τον μαγικό αριθμό 120 για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία. Και αυτό γιατί ακόμα και στην περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και μπαίνουν απευθείας στη ρύθμιση, η ελάχιστη μηνιαία δόση των 30 ευρώ που ορίστηκε λειτουργεί ως «κόφτης» στη διαμόρφωση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης της οφειλής.
Για παράδειγμα φορολογούμενος που χρωστά 1.500 ευρώ στην Εφορία και το δηλωθέν εισόδημά του ανέρχεται σε 8.000 ευρώ θα μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε 50 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 120 λόγω της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ (30 x 50 = 1.500). Άλλος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και οφειλή 900 ευρώ θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του στην Εφορία σε 30 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ η κάθε μία.
Με δεδομένο ότι 8 στους 10 φορολογούμενους χρωστούν στην εφορία ποσά που δεν υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ, όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση δεν θα δουν ποτέ τις 120 δόσεις, αφού η ελάχιστη δόση των 30 ευρώ περιορίζει τον αριθμό των δόσεων.
Μάλιστα οι περίπου 2,2 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν έως 550 ευρώ θα μπορέσουν να επεκτείνουν τελικά μέχρι 18 μήνες την αποπληρωμή των οφειλών, αντί για έως 12 που ούτως ή άλλως προσφέρει σήμερα η πάγια ρύθμιση στην εφορία. Για παράδειγμα φορολογούμενος που χρωστά έως 550 ευρώ θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε 18 μηνιαίες δόσεις.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπουν:
• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Οι οφειλές ρυθμίζονται με καταρχήν άπαξ απαλλαγή ποσοστού 10% από τους τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή.
• Για τα φυσικά πρόσωπα οι δόσεις μπορούν να φθάσουν τις 120, για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέχρι και 18 δόσεις για τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) και έως 30 δόσεις για έκτακτες οφειλές ενώ για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το μάξιμουμ των δόσεων είναι 120.
• Φορολογούμενοι με εισόδημα έως 10.000 ευρώ μπαίνουν αυτόματα στη ρύθμιση. Για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα το μέγιστο πλήθος των δόσεων διαμορφώνεται σε συνάρτηση με την εφαρμογή προοδευτικών συντελεστών ικανότητας ετήσιας αποπληρωμής που ξεκινούν από 4% για εισοδήματα έως από 10.000 έως 15.000 ευρώ και φθάνουν το 25% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Οι συντελεστές εισοδήματος μειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και συγκεκριμένα κατά μία μονάδα για ένα παιδί, κατά δύο μονάδες για δύο παιδιά και κατά τρεις μονάδες για τρία παιδιά και άνω.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου