Monday, 27 January, 2025

ΣΕΒ: Η επιστροφή στο εργασιακό καθεστώς προ του 2009 αποτελεί ουτοπία

Η σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα αποτελεί την κεντρική θέση του ΣΕΒ για τα εργασιακά, ενώ τονίζεται ταυτόχρονα ότι η επιστροφή στο εργασιακό καθεστώς

προ του 2009 αποτελεί ουτοπία και ότι «οι ευέλικτες μορφές εργασίας δεν είναι ανάθεμα».

Σε μήνυμά του ενόψει του συνεδρίου με θέμα «Το Μέλλον της Εργασίας μετά το Μνημόνιο» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος αύριο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας επισημαίνει συγκεκριμένα ότι «Ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση βιώσιμων θέσεων εργασίας είναι η πορεία των μισθών να συνδέεται και να εξαρτάται από την πορεία των παραγωγικοτήτων. Η διατήρηση και η βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας (κι όχι μόνο αυτής), προσθέτει ο κ. Φέσσας, είναι η ενδεικνυόμενη στρατηγική επιλογή για τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους εργαζόμενους».

Αναφορικά με το προηγούμενο καθεστώς ο πρόεδρος του ΣΕΒ τονίζει ότι «Η επιστροφή στο καθεστώς εργασιακών ρυθμίσεων που ίσχυε πριν την κρίση είναι μια ανιστόρητη ουτοπία που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας», ενώ για τις νέες μορφές εργασιακών σχέσεων σημειώνει ότι είναι αναγκαίο συμπλήρωμα μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας, και συνδέονται με ευκαιρίες για πρόσθετο εισόδημα και νέες θέσεις απασχόλησης σε μια χειμαζόμενη οικονομία και κοινωνία όπως η Ελληνική. Διευκρινίζει ωστόσο ότι «δεν γίνεται να αποτελούν την κύρια δύναμη για την μείωση της θηριώδους ανεργίας στη χώρα μας, η οποία πρέπει να συμβεί με τη δημιουργία μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε επενδύσεις υψηλής αξίας στη μεταποίηση και τις νέες τεχνολογίες». Ο κ. Φέσσας σημειώνει εξάλλου ότι η υπερ-ρύθμιση όπως και η υπερφορολόγηση, οδηγεί τις μεγάλες μεν επιχειρήσεις σε απώλεια ανταγωνιστικότητας και θέσεων εργασίας, και τις μικρές επιχειρήσεις στην παραοικονομία. Αναφέρει τέλος χαρακτηριστικά ότι «Η μεταφυσική άποψη ότι οι τεκτονικές τεχνολογικές αλλαγές δεν αφορούν την Ελληνική αγορά εργασίας, η οποία μπορεί αμέριμνη να αναπολεί την οργάνωση της εργασίας στα πρότυπα του προηγούμενου αιώνα, είναι μια αυταπάτη».

Σε μήνυμά του προς το συνέδριο, ο Guy Ryder, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σημειώνει ότι «ο κόσμος της εργασίας υφίσταται βαθιά αλλαγή και μετασχηματισμό. Πρέπει να κατανοήσουμε τις δυνάμεις της αλλαγής, να προβλέψουμε τις επιπτώσεις τους και να τις διαπλάσουμε για να επιτύχουμε τους στόχους που θέτουμε» και προσθέτει ότι «εάν αποτύχουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για την οικοδόμηση του μέλλοντος της εργασίας που θέλουμε -λόγω ατολμίας, αδράνειας ή αντίληψης ιδιωτικού συμφέροντος -τότε είμαστε καταδικασμένοι να υποστούμε το μέλλον που οι άλλοι αποφασίζουν για μας».

businessnews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου