Στην περιοχή των 82 δολαρίων/βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας
τις συνθήκες αποκλιμάκωσης και των τιμών των υγρών καυσίμων στα πρατήρια.
Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους τελευταίους 12 μήνες σημείωσε στα μέσα της εβδομάδας η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μεταβάλλει τον ήδη μειωμένο ρυθμό της ημερήσιας παραγωγής.
Η τιμή του αργού πετρελαίου είχε αγγίξει στα τέλη Σεπτεμβρίου τα 95 δολάρια ωστόσο σχεδόν δύο εβδομάδες μετά έχει υποχωρήσει λίγο πάνω από τα 80 δολάρια, με τους ειδικούς να αποδίδουν την πτώση αυτή στην περιορισμένη ζήτηση. Βέβαια ακόμα και τα 82 δολάρια απέχουν από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, τα οποία σημειώθηκαν στα μέσα Ιουνίου, όταν η τιμή του Brent διαπραγματευόταν στα 71 δολάρια/βαρέλι.
Η πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου οδήγησε στη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στα πρατήρια της χώρας. Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει υποχωρήσει κάτω από τα 2 ευρώ/λίτρο και εκείνη του diesel κάτω από τα 1,8 ευρώ/λίτρο.
Δεν είναι λίγοι, βέβαια, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου είναι παροδική και πως σύντομα θα διαπραγματεύεται πάνω από τα 90 δολάρια/βαρέλι.
Ήδη τις τελευταίες ώρες η τιμή του Brent παρουσιάζει μια μικρή άνοδο, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι μετά τη μείωση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες πολύ δύσκολα θα δούμε το πετρέλαιο να πέφτει στα επίπεδα του Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα συνεχίσει να φλερτάρει στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας με τα 2 ευρώ και το diesel να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 1,8 ευρώ το λίτρο. Σε κάθε περίπτωση, θετική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την είδηση ότι ο αγωγός πετρελαίου που συνδέει το Ιράκ με την Τουρκία είναι έτοιμος να τεθεί και πάλι σε λειτουργία, αποκαθιστώντας την παροχή αργού πετρελαίου από την Μέση Ανατολή προς την περιοχή της Μεσογείου.