Στα δύο σπάει τη φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση καταθέτοντας άμεσα το πρώτο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει βελτιώσεις
στις 120 δόσεις, και ένα δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, με τις μειώσεις των φόρων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Οι αλλαγές στο φορολογικό πεδίο, άλλωστε, βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των θεσμών.
Σήμερα, μάλιστα οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης όπου θα έχουν συναντήσεις γνωριμίας με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι αλλαγές στις 120 δόσεις, καθώς η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αναμένεται να μειωθεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, τα κριτήρια ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα θα διευρυνθούν, ενώ μείωση σχεδιάζεται και για το ετήσιο επιτόκιο που επιβαρύνει τις οφειλές οι οποίες εντάσσονται στη ρύθμιση. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς, θετικά μέτρα, όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 και από το 24% στο 20% το 2021 ή/και η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% το 2020 και 10% το 2021.
Επίσης αναμένεται να περιληφθούν διατάξεις για την τόνωση της κτηματαγοράς, πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για το leasing αυτοκινήτων και κωδικοποίηση των νομοθετικών αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χρόνια μέσα από υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.
Για τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις μειώσεις φόρου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις θα έρθουν πακέτο σε ένα νομοσχέδιο. Η εισαγωγή του χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ και οι όποιες άλλες βελτιώσεις στους υπόλοιπους συντελεστές έχουν δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2020 λόγω μείωσης της παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς- συνταξιούχους, ενώ η μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% (η πρώτη φάση) θα αφορά τη χρήση του 2020, άρα θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του 2021.