Wednesday, 25 December, 2024

Στο σφυρί οι βίλες εφοπλιστών και επιχειρηματιών

Με προγράμματα πλειστηριασμών θα κάνει ποδαρικό το 2017 για τους μπαταχτσήδες, καθώς οι τράπεζες δείχνουν αποφασισμένες να βάλουν «φραγή»

στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σε πρώτη φάση στο σφυρί θα βγουν πολυτελή ακίνητα, διαμερίσματα, βίλες και εξοχικά που είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία και ανήκουν σε «πτωχευμένους» επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Οι λίστες με τα «χρυσά ακίνητα» που βρίσκονται στα βόρεια ή νότια προάστια της Αθήνας, σε ακριβές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, σε κοσμοπολίτικα νησιά καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι έτοιμες. Σε αυτές περιλαμβάνονται 8.000 με 10.000 τέτοιου είδους ακίνητα, τα οποία θα είναι και τα πρώτα που θα ξεκινήσουν να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς από την αρχή του 2017. Η πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι οι 6 στις 10 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία του στρατηγικά κακοπληρωτή και δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους για διάστημα μεγαλύτερο της 3ετίας.

«Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ακριβά ακίνητα στο σφυρί, και να στείλουμε προς όλους σαφές μήνυμα ότι τα ψέματα τελείωσαν», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας και διευκρινίζει ότι: Στις λίστες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ακίνητα και όχι τα σπίτια του «κοσμάκη». «Οταν έχω τη βίλα του εφοπλιστή που δεν πληρώνει, θα τη βγάλω στο σφυρί. Τη βίλα και όχι το διαμέρισμα στην Καλλιθέα ή στο Αιγάλεω. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, διότι πρέπει να μπει φρένο στον εμπαιγμό από τους κακοπληρωτές», σημειώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις διασταυρώσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι τράπεζες υπολογίζεται ότι σχεδόν 60.000-70.000 άτομα είναι στρατηγικά κακοπληρωτές, δηλαδή, αν και μπορούν, συστηματικά δεν πληρώνουν. Από αυτούς το 50% έχει δάνεια λιανικής (στεγαστικά – καταναλωτικά) και το 50% επιχειρηματικά.

Για να καταλήξουν στις λίστες με τα ακριβά ακίνητα στάθμισαν συγκεκριμένες παραμέτρους όπως:

Το είδος του δανείου, το ποσό του δανείου, το διάστημα που δεν εξυπηρετείται, την ανταπόκριση συνεργασίας από τον δανειολήπτη, αν πρόκειται για κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο, την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και τέλος την εμπορευσιμότητα. Σήμερα, οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200 χιλιάδες ακίνητα.

Στο «κόκκινο» είναι περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια δάνεια με συνολικές οφειλές σχεδόν 98,5 δισ. ευρώ, ενώ, αν μετρηθούν και τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, ο αριθμός ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια και η οφειλή τα 108 δισ. ευρώ.

fimotro.gr

Στο σφυρί οι βίλες εφοπλιστών και επιχειρηματιών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου