Tuesday, 14 January, 2025

Στο… χρονοντούλαπο της Εφορίας χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις

Δεκάδες χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις μπήκαν στο… χρονοντούλαπο της Εφορίας,

καθώς έληξε ο χρόνος εντός του οποίου οι φορολογικές υπηρεσίες είχαν το περιθώριο να τις ελέγξουν και να κοινοποιήσουν Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου στους υπόχρεους.

Η Εφορία είχε την ευκαιρία να κοινοποιήσει σημειώματα ελέγχου στους υπόχρεους έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, για περισσότερα από 5 φορολογικά έτη, από το 2008 έως και 2020, που παραγράφονταν στο τέλος του περασμένου μήνα, αλλά όπως συμβαίνει, οι ελεγχόμενοι είναι αισθητά λιγότεροι από τους φορολογούμενους που δεν ελέγχονται. Αιτία είναι η αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ, των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, με τη χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε αν εντοπίζονται οι υποθέσεις εκείνες με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.

Η επιλογή των περισσότερων περιπτώσεων γίνεται με τον έλεγχο των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, που είναι η απλή και εύκολη διαδικασία. Από το άγχος του φορολογικού ελέγχου ησύχασαν οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2024 είχαν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις για τα ακόλουθα φορολογικά έτη:

Του 2020, που αφορά επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν από το 2020 την ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέσω του myData, για τους οποίους ισχύει η τριετής παραγραφή.
Του 2018, για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2023.
Του 2016, που αφορά σε επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εκπρόθεσμα εντός του 2022, με αποτέλεσμα η προθεσμία παραγραφής επεκτείνεται για μια τριετία ακόμη και φτάνει στα 8 έτη.
Του 2013, που αφορά σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία, που έχουν ως αποτέλεσμα ο χρόνος εντός του οποίου η εφορία μπορεί να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα να επεκτείνεται στη δεκαετία.
Του 2013, εάν πρόκειται για υποθέσεις ΦΠΑ που δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και για τις οποίες ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής.
Του 2008, που αφορά σε περιπτώσεις που για κάποιο λόγο δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.
Πότε παρατείνεται η παραγραφή

Οι χρόνοι της παραγραφής αυξάνονται, αναλόγως, εάν συντρέχουν προϋποθέσεις, όπως:

Εάν, εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός της Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν, για περίοδο ενός (1) έτους από τη λήξη της πενταετίας.
Εάν ζητηθούν πληροφορίες από χώρα της αλλοδαπής, μέχρι την παραλαβή τους και για ένα (1) έτος από αυτήν και μόνο για το ζήτημα, στο οποίο αφορά το αίτημα παροχής πληροφοριών.
Εάν ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, ένδικο βοήθημα ή μέσο, για περίοδο ενός (1) έτους μετά την έκδοση απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής ή την κοινοποίηση στη Φορολογική Διοίκηση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, και μόνο για το ζήτημα, το οποίο αφορά.
Για όσο διάστημα διαρκεί η προθεσμία υποβολής αιτήματος Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού (Δ.Α.Δ.), καθώς επίσης και εφόσον υποβληθεί τέτοιο αίτημα, για όσο χρόνο διαρκεί η Δ.Α.Δ.. Σε περίπτωση έκδοσης απόφασης Αμοιβαίου Διακανονισμού, παρατείνεται για ένα (1) έτος μετά την έκδοση της απόφασης η περίοδος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να προβεί σε κοινοποίηση πράξης διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου με έρεισμα την απόφαση αυτή και αποκλειστικά με σκοπό τη συμμόρφωση με αυτήν,
Για όσο διάστημα απαιτηθεί για την εξέταση καταγγελίας ή αναφοράς που αφορά σε φορολογική υπόθεση, προσαυξημένο κατά ένα (1) έτος από την περιέλευση στην αρμόδια ελεγκτική Υπηρεσία της σχετικής πορισματικής έκθεσης και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορά, εφόσον διαπιστωθεί ότι η μη ενάσκηση του δικαιώματος για διενέργεια ελέγχου ή για έκδοση καταλογιστικής πράξης, έστω και κατά ένα μέρος, οφείλεται σε σύμπραξη του φορολογουμένου με υπάλληλο της ελεγκτικής αρχής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.