Wednesday, 25 December, 2024

Σφυροκόπημα στη Βουλή από την αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό

Αναλογιστικές μελέτες ζήτησε ο Γιάννης Βρούτσης – Και αίτημα αντισυνταγματικότητας από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Με σφοδρό «σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση για τις «σφαγιαστικές» διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την μεταμεσονύκτια τροπολογία που εξανεμίζει το αφορολόγητο όριο ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές αργά το βράδυ κατατέθηκε τροπολογία που κατεβάζει το αφορολόγητο όριο στα 8.600 ευρώ από 9.100 ευρώ που ήταν η «κόκκινη» γραμμή του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και ανεβάζει το λογαριασμό που δημιουργεί συνολικά το νομοσχέδιο για τους φορολογούμενους στα 1,9 δισ. ευρώ (σ.σ. από φόρο εισοδήματος 1,7 δισ. ευρώ και από αφορολόγητο 200 εκατ. ευρώ).

Η αρχή έγινε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση που κατήγγειλε το υπουργείο Εργασίας ότι δεν έχει καταθέσει αναλογιστικές μελέτες ενώ συνέχισε με το υπουργείο Οικονομικών. «Πρέπει να έρθει άμεσα ο κ. Τσακαλώτος να μας ενημερώσει για το αφορολόγητο και την αλλαγή γιατί όλοι θυμόμαστε τις κόκκινες γραμμές για τις 9500 ευρώ. Σήμερα αλλάζει με δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες. Να έρθει ο κ. Τσακαλώτος για να μπορούν να τοποθετηθούν εισηγητές και βουλευτές» είπε ο κ. Βρούτσης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρήστος Μαντάς υποστήριξε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εμφανιστεί για εξηγήσεις. Επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν κι άλλες τροπολογίες περαν των 4 υπουργικών και 12 βουλευτικών.

Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε «Απαράδεκτη και προκλητική πράξη της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο που ξεσηκώνει την Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μας κορόιδεψε ωμά όταν ρωτήσαμε σχετικά και μας είπε ο υπουργός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει Σαββατοκύριακο. Αν νομίζει ότι θα εμποδίσει τις κινητοποιήσεις με αυτό τον τρόπο είναι γελασμένος. Θα τα πληρώσει πολύ ακριβά το επόμενο διάστημα. Θα καταθέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες, υπάρχει αναλογιστική σφαγή της κοινωνικής ασφάλισης. Ζητάμε την απόσυρση».

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο ότι «κρύβεται» και συμπεριφέρεται ως «κρυπτόμενη σουσουράδα». «Κρύβεται το υπουργείο Οικονομικών. Η τροπολογία που πάει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ συνεπάγεται κόστος 200 εκατ. ευρώ. Θα έρθει εδώ το υπουργείο. Δεν θα κρύβεται ως σουσουράδα όπως κάνει εδώ και 15 ημέρες που συζητούσαμε το νομοσχέδιο το οποίο έχει δικές του διατάξεις 1,7 δισ. ευρώ και δεν εμφανίστηκε».

Αίτημα αντισυνταγματικότητας

Επίσης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του κ. Λοβέρδου κατέθεσε αίτημα για την συνταγματικότητα αρκετών διατάξεων του νομοσχεδίου. Ξεκινώντας δε την τοποθέτησή του υπενθύμισε όσα έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 όταν κατέθεσε η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το δικό της ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος το νομοσχέδιο υπονομεύει την αναλογικότητα, την βιωσιμότητα και την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλα και την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει κοινωνική ασφάλιση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπύρος Λάππας παραδέχθηκε ότι για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιήσει τότε οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ο ίδιος δε είπε ότι η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής επισημαίνει ότι το όριο 35% για τις εισφορές είναι «συνταγματικά οριακό». Ο κ. Θόδωρος Φορτσάκης επισήμανε τον κίνδυνο να καταπέσει το νομοσχέδιο στα ακυρωτικά δικαστήρια εξηγώντας: «Δεν μπορούμε να μεταχειριζόμαστε με ανόμοιο τρόπο όμοιες περιπτώσεις ούτε το αντίθετο. Υπάρχει σύγχυση στις έννοιες κοινωνικής πρόνοιας, ασφάλισης και εισφορών. Δεν μπορούμε να έχουμε παροχή ίδιων υπηρεσιών σε άτομα που καταβάλουν διαφορετικές εισφορές. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Απαγορεύεται η ενσωμάτωση και ενοποίηση σε ένα νομοσχέδιο διατάξεις για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Χρήστος Παππάς είπε ότι «σήμερα ξεγυμνώνεται η Αριστερά καθώς αποκαλύπτεται ότι είναι αριστερά των μνημονίων» και πρόσθεσε «δεν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο αλλά η κυβέρνηση που έχει χάσει την δεδηλωμένη στον λαό».

Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης επικαλέστηκε την φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων των 350 ευρώ» και είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «δεν ντρέπεστε να μιλάτε για επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης με 350 ευρώ. Να ξεκινήσω από εδώ μέσα. Ποιος από εσάς το θεωρεί αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης»;

Ο κ. Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού επισήμανε τις προβληματικές διατάξεις ενώ ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την αντιπολίτευση γιατί κάνει αντιπολίτευση! «Πρέπει να πάρει το υλικό το διαπραγματευτικό τιμ και να πάει να διαπραγματευτεί. Είναι ιστορικές στιγμές και κρίσιμες και όχι για τερτίπια» ειπε. Ο κ. Γιώργος Καρράς της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι τίθεται υπο αμφισβήτηση όλη η φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος. «Μας λέει ότι είναι αναλογικό επι του εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος αλλά με βάση την φοροδοτική του ικανότητα» εξήγησε ο κ. Καρράς και πρόσθεσε ότι «ο πυρήνας του νομοθετήματος πάσχει από αντισυνταγματικότητα».

Στον κοινωνικό αυτοματισμό «πόνταρε» ο Γ. Κατρούγκαλος

«Δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε σχέση με το ότι η επιβάρυνση πρέπει να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού»

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησε να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό προκειμένου να «αποδράσει» από τις «καραμπινάτες» αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου του τις οποίες εκτός της αντιπολίτευσης έχει επισημάνει και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κατέθεσε το αίτημα προκειμένου να υπερασπιστεί όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. «Για ποιους κατατέθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας; Ο μισθωτός των 1.000 ευρώ θα πάρει ίδια παροχή με τον ελεύθερο επαγγελματία που έχει εισόδημα 500.000 ευρώ» είπε για να προσθέσει «αν έπρεπε να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα από τον μισθωτό των 500 ευρώ δεν θα ήταν βιώσιμο. Άρα πρέπει να συνεισφέρει και αυτός που παίρνει 5.000 ευρώ το μήνα. Αλλωστε, το ίδιο κρεβάτι και φάρμακα θα πάρουν και οι δύο, όμως, δεν έχουν και οι δύο την ίδια δυνατότητα προσφοράς». Ο ίδιος δε κατέφυγε και σε λεκτικές «ντρίπλες» για να μην παραδεχθεί ευθέως την επιβάρυνση που θα επιφέρουν οι ρυθμίσεις.  «Δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε σχέση με το ότι η επιβάρυνση πρέπει να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μέσω των εισφορών» είπε για να προσθέσει «Αυτό πρέπει να κάνουμε για να μην μειώσουμε τις συντάξεις».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου