Monday, 23 December, 2024

Τα κριτήρια για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Προχωρά η επανεξέταση των δικαιούχων κατά τον επαναπροσδιορισμό του ύψους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο.
Ήδη στα «χέρια» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκεται το πόρισμα της επιτροπής, που ανοίγει το δρόμο για ανατροπές, από τον Φεβρουάριο του 2019, στο ύψος, αλλά και στους περίπου 90.000 δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Η πρώτη φάση της διαδικασίας, που βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Μάιο, προβλέπει τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους.
Παράλληλα, περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος.
Αποτελεί έτσι, τη βάση για την δεύτερη και σημαντικότερη φάση της διαδικασίας, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 17 Ιανουαρίου 2019, με τη μορφή μιας τελικής γνωμοδότησης, που θα προβλέπει την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα κριτήρια που όρισε η α φάση, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα συγκεκριμένα κριτήρια.
Βάσει του πορίσματος της επιτροπής, όπως αναφέρει το euro2day, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που καταβάλλεται στους μόνιμους και δόκιμους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που εργάζονται στις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου κατηγοριοποιείται σήμερα σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία το επίδομα ανέρχεται σε 150 ευρώ το μήνα, στην δεύτερη 70 ευρώ, στην τρίτη κατηγορία είναι 35 ευρώ ενώ η τέταρτη κατηγορία αφορά τους δασικούς υπαλλήλους και ανέρχεται σε 105 ευρώ.
Αγωνία επικρατεί ιδιαίτερα στους περίπου 25.000 εργαζομένους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, καθώς το επίδομα συνδέεται και με το καθεστώς ασφάλισης με βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) και, εφόσον το επίδομα κοπεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια, στα 67 έτη από τα 62 που ισχύουν σήμερα.
Μεταξύ των 93.000 υπαλλήλων που λαμβάνουν το επίμαχο επίδομα είναι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ήτοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και στη συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, όπως επίσης και το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, εργάτες κοπής δένδρων, καθώς και εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου