Ακραίες υπερτιμολογήσεις υλικών και φαρμάκων συνιστούν ένα οικονομικό σκάνδαλο διαρκείας
στον χώρο των προμηθειών, σε βάρος των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, των ασφαλισμένων και του δημοσίου συμφέροντος συνολικά. Το υπουργείο Υγείας, με ένα νομοσχέδιο που κατατίθεται πολύ σύντομα και παρουσίασε η «Αυγή», στοχεύει σε μια εκ βάθρων θεσμική αλλαγή στο κύκλωμα προμηθειών των νοσοκομείων.
Ραδιοφάρμακα 2.000 ευρώ πάνω από την αξία τους
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαπλοκής στον χώρο της Υγείας είναι η υπόθεση της προμήθειας ραδιοφαρμάκων από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (ΠΓΝ) Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», με τιμή περίπου 2.000 ευρώ υψηλότερη από την πραγματική.
Πιο συγκεκριμένα, το ΠΓΝ Πατρών προμηθευόταν το φάρμακο στην τιμή των 2.280 ευρώ ανά τεμάχιο. Στις 11/3/2015 η εταιρεία Ενοράσις Α.Ε., πιθανώς πληροφορούμενη ότι επίκειται νέος έλεγχος από το ΣΕΥΥΠ, εξέδωσε τα πιστωτικά τιμολόγια με αύξοντες αριθμούς ΠΤΑ 3566 και ΠΤΑ 3567 προς το ΠΓΝ Πατρών, ισχυριζόμενη ότι όλα αυτά τα χρόνια γινόταν «λάθος» στην τιμολόγηση. Πολύ μεγάλο το λάθος, αφού μετά την έκδοση των πιστωτικών αυτών τιμολογίων, τα οποία εξοφλήθηκαν μέσω Alpha Bank, η τιμή του εν λόγω φαρμάκου από 2.280 ευρώ ανά τεμάχιο κατήλθε στα 280 ευρώ ανά τεμάχιο.
Πάρτι με επιθέματα
Ενδεικτική περίπτωση ήταν κι εκείνη με την καταχρηστική συνταγογράφηση επιθεμάτων μέσω ψευδούς υποβολής φωτογραφιών ασθενών με δερματική βλάβη, που υπολογίζεται ότι επιβάρυναν τον ΕΟΠΥΥ με εκατομμύρια ευρώ δαπάνης. Στην αντίληψη του Οργανισμού υπέπεσε ότι γιατροί που συνταγογραφούν επιθέματα υποβάλλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα ψεύτικες φωτογραφίες δερματικής βλάβης. Μάλιστα, η ίδια φωτογραφία έχει υποβληθεί ακόμη και για 10 διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών.
14 εκατ. ευρώ «πάνω» οι ορολογικοί έλεγχοι αίματος
Ένα τρίτο παράδειγμα είναι εκείνο των ορολογικών ελέγχων του αίματος, για τους οποίους το κράτος πλήρωνε 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με βάση, κυρίως, εξωσυμβατικές συμφωνίες. Μετά από υπουργική εντολή του Παύλου Πολάκη, τον διαγωνισμό ανέλαβε να φέρει εις πέρας το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και ως αποτέλεσμα το τωρινό πλαφόν του διαγωνισμού είναι 6 εκατομμύρια τον χρόνο, εξοικονομώντας στα ταμεία του κράτους 14 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.