Για «σκανδαλώδη» ρύθμιση στον Πτωχευτικό Κώδικα που ευνοεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους
οι τομεάρχες Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και Ανδρέας Ξανθός αντίστοιχα.
«Με σκανδαλώδη διάταξη στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα, η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων σε βάρος χιλιάδων πολιτών, δίνοντάς τους το δικαίωμα να επιβάλλουν μονομερώς αυθαίρετες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δήλωσή τους. Οι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι «στερώντας ουσιαστικά από τη δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις στις εταιρείες για να προστατεύσει τους ασφαλισμένους, μοναδική επιλογή του ασφαλισμένου που δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξήσεις, είναι να ακυρώσει το συμβόλαιο χάνοντας την υγειονομική του κάλυψη, κι ας πλήρωνε αδιαλείπτως για αυτήν επί σειρά ετών».
«Δεν πρόκειται βεβαίως για μια τυχαία αστοχία. Μετά την αδικαιολόγητη ακύρωση από τον υπουργό Ανάπτυξης προστίμου 100.000 ευρώ σε ασφαλιστική επιχείρηση για παράνομες αυξήσεις ασφαλίστρων και το δώρο της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές, με διπλασιασμό του κόστους για τη χρήση των ιδιωτικών ΜΕΘ, η κυβέρνηση συνεχίζει την εξόφθαλμα αντικοινωνική της πολιτική», συνεχίζουν. Προσθέτουν δε ότι όλα αυτά συμβαίνουν «σε ένα νομοσχέδιο μάλιστα που καταργεί κάθε προστασία της α’ κατοικίας και οδηγεί μέσω της υποχρεωτικής πτώχευσης νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον οικονομικό αφανισμό». «Και όλα αυτά εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας», υπογραμμίζουν και καλούν την κυβέρνηση «να αποσύρει τη σκανδαλώδη διάταξη».
«Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ευθύνη τους δεν είναι η εξυπηρέτηση αποκλειστικά των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ αλλά η προστασία και η στήριξη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγουν. Και για να μην ξεχνιόμαστε… μιλά η Αχτσιόγλου που όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης, επί θητείας της, ακόμη περιμένουν να πάρουν έστω και ένα ευρώ! Δεν βρήκαν άκρη με τα εργόσημα σε εργάτες διαλογητηρίων-όχι παραγωγούς- και ακόμη ταλαιπωρούν τουλάχιστον 300.000 αναμένοντες τη σύνταξη και ζουν υπό συνθήκες φτώχειας.