Εντυπωσιακή αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες κατέγραψαν τα στοιχεία του Μαρτίου…
στον τουρισμό και την εστίαση, με τον πρώτο μήνα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους δύο αυτούς κλάδους να λειτουργεί ως καθοριστικό τεστ για τη συμμόρφωση της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τουρισμό οι καταγεγραμμένες υπερωρίες ανήλθαν σε 9.453 ώρες από μόλις 1.281 τον περσινό Μάρτιο, καταγράφοντας αύξηση 637,6%-και μάλιστα πριν την αιχμή της τουριστικής περιόδου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην εστίαση, με τις δηλωθείσες υπερωρίες να αυξάνονται κατά 55,2%, φτάνοντας τις 38.638 ώρες από 24.896 τον Μάρτιο του 2024.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκφράζουν ικανοποίηση για τη θετική επίδραση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επισημαίνοντας πως διασφαλίζει τη δίκαιη ανταμοιβή των εργαζομένων και ενισχύει τους συνεπείς εργοδότες. Παράλληλα, βοηθά στο «άσπρισμα» εργατοωρών και τη μείωση της παραβατικότητας σε κλάδους που παραδοσιακά είχαν έντονα φαινόμενα υποδηλωμένης εργασίας.
Στους υπόλοιπους τομείς που εφαρμόζεται ήδη η κάρτα, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν επίσης θετικά. Στη βιομηχανία καταγράφηκαν πάνω από 307.000 περισσότερες ώρες (+81%), στο λιανεμπόριο +63.793 ώρες (+97,2%), στα σούπερ μάρκετ +20,1%, στις ΔΕΚΟ +17,4% και στις εταιρείες security +15,6%.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ψηφιακή κάρτα καλύπτει πλέον περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους και επεκτείνεται σταδιακά σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως εργαλείο διαφάνειας και προστασίας της εργασίας.