Wednesday, 22 January, 2025

16 μειώσεις φόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Έρχονται 16 μειώσεις φόρων όπως και άλλου είδους ελαφρύνσεις που τίθενται σε ισχύ από 1/1 /2020, δίνοντας ανάσες στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σε 16 αριθμούνται οι νέες μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις που τίθενται σε ισχύ από 1/1 του 2020, δίνοντας πολλές ανάσες σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», με τη νέα φορολογική κλίμακα, μειώνεται ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής από 22 στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, ενώ μειώνονται και οι επόμενοι φορολογικοί συντελεστές κατά μια μονάδα.
Αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους
Έτσι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν μικρές ή μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τους από την Πρωτοχρονιά.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ άλλων μειώνεται η φορολογία των κερδών από 28 σε 24%, η φορολογία στα μερίσματα από 10 σε 5% και δίνονται κίνητρα για την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα.
Ελαφρύνσεις στα ακίνητα
Στις ελαφρύνσεις των ακινήτων περιλαμβάνεται η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ακόμη, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για αναπήρους και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ πολυτέκνων.
Διευκόλυνση για τους οφειλέτες συνιστά και η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις.
Σενάρια για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 700 ευρώ
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 700 ευρω το 2020 επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος παρέπεμψε πρόσφατα την σχετική συζήτηση τον Μάιο του νέου έτους, όπως έχει μεταδώσει το Dikaiologitika News.
Να σημειωθεί ότι προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ.
Μάλιστα στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας πως υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις για διπλάσια αύξηση με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και πως ξεκινούν οι διαδικασίες για αναθεώρησή του, ενώ η αύξηση θα προσδιοριστεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους σημειώνοντας ότι ο στόχος για μισθό 700 ευρώ είναι πιο κοντά.
Μια τέτοια απόφαση, θα αυξήσει προς τα πάνω τις αποδοχές τουλάχιστον 700.000 – 800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ενώ είναι πιθανή η υπογραφή και περισσότερων συλλογικών συμβάσεων που θα προβλέπουν αυξήσεις.
Διαβούλευση τον Φεβρουάριο
Σύμφωνα με τον δικηγόρο-εργατολόγο Γ. Καρούζο εντός του Φεβρουαρίου του 2020 θα πρέπει να ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό. Στη διαβούλευση συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς της πολιτείας αλλά και των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων.
Οι φορείς καλούνται να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Θα ακολουθήσει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ το ΚΕΠΕ θα συγκεντρώσει τα υπομνήματα και τη τεκμηρίωση των διαβουλευομένων και θα συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου. Ως το τέλος Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από το 2021.
Οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει αμοιβές κάτω από 700 ευρώ για έναν στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία:
–Λιγότερα από 500 ευρώ εισπράττουν 406.416 εργαζόμενοι.
–Στη ζώνη 401-600 ευρώ βρίσκονται 65.179 εργαζόμενοι. Η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίζεται μειωμένη κατά 150.971 άτομα, γεγονός που εκτιμάται πως οφείλεται στην αύξηση του κατώτατου και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού.
–Αυξημένη κατά 59.484 άτομα είναι η κατηγορία 601-700 ευρώ και φτάνει τις 233.116 άτομα.
–Συνολικά 248.027 εργαζόμενοι λαμβάνουν κάθε μήνα 701 έως 800 ευρώ. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά 79.737.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου