Wednesday, 25 December, 2024

MyData: Τέλος χρόνου για ηλεκτρονικά βιβλία και ταμειακές μηχανές

Τελειώνει η άμμος στην κλεψύδρα για την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Με βάση την νομοθεσία η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και πλέον έχουμε μπει στην περίοδο της υποχρεωτικότητας.

Μάλιστα εντός του μηνός θα είναι έτοιμη η διάταξη με την οποία ορίζονται τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για όσους δεν τηρούν ηλεκτρονικά βιβλία καθώς και ο χρόνος ενεργοποίησή τους είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.

Έτσι λοιπόν όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα και δεν θα διαβιβάζουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDΑΤΑ τα στοιχεία για τα τιμολόγια που εκδίδουν, θα κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειες.

Την ίδια τύχη, από πλευράς προστίμων, θα έχουν και εκείνοι που μέχρι τις 31 Μαρτίου, δεν προχωρήσουν όπως οφείλουν, στην αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών. Βέβαια η Όμικρον μπορεί να ανατρέψει τα πάντα ή αν μη τι άλλο κάνει το υπουργείο Οικονομικών και τη ΑΑΔΕ να κάνουν και δεύτερες σκέψεις. Σε πρώτη φάση αυτό μεταφράζεται στο να διατηρηθούν «παγωμένες» οι ποινές που θα θεσμοθετηθούν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου που λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους υπόχρεους για να «περάσουν» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει το 2021.

Μετά το τέλος Δεκεμβρίου έληξε η περίοδος πιλοτικής εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων χωρίς πρόστιμα. Κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν αυτόματη ανάρτηση των τιμολογίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις  και ηλεκτρονική καταχώρηση έως τις 20 του επόμενου μήνα για μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ωστόσο, η αγορά έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων με την ΑΑΔΕ να καταγράφει ρεκόρ ψηφιακών παραστατικών μέσω του ΜyData. Περισσότερες από 576.000 επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την πλατφόρμα ενώ πάνω από 106.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν την εφαρμογή «timologio» της ΑΑΔΕ. Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA  (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA της επιχείρησης-πελάτη (έξοδα).

Έρχονται πρόστιμα και για ταμειακές

Για την ώρα, πρόστιμα προβλέπονται από την 1η Απριλίου σε όσους δεν προχωρήσουν έως τις 31 Μαρτίου σε αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών. Η απόφαση με την οποία δίνεται τρίμηνη παράταση αφορά 179 τύπους ταμειακών μηχανών οι οποίες  είναι παλαιάς τεχνολογίας και δεν μπορούν να συνδεθούν online με το Taxisnet και θα πρέπει να αποσυρθούν έως τις 31 Μαρτίου. Από την 1η Απριλίου εάν δεν υπάρξει κι άλλη παράταση οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο». Στα πλάνα της ΑΑΔΕ βρίσκεται η θεσμοθέτηση ταμειακών μηχανών «κλειστού τύπου» που θα περιλαμβάνουν POS,  έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS  κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2024 και προβλέπει επίσης την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την  υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου. Το μέτρο αναμένεται να βάλει «μπλόκο» στη φοροδιαφυγή και να περιορίσει τις απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν ανήλθαν το 2019 στα 5,3 δισ. ευρώ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου