Με τη Μόρια να καίγεται και την τουρκική ηγεσία να απειλεί ευθέως την Ευρώπη με απελευθέρωση των μεταναστευτικών ροών
σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων για τις τουρκικές παραβατικές κινήσεις «εισβολής» στην Αν. Μεσόγειο, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης νέου, κατευθυνόμενου κύματος μεταναστών στον Έβρο.
Πληροφορίες που φθάνουν στα ελληνικά επιτελεία αναφέρουν ότι οι εντεταλμένοι τουρκικοί μηχανισμοί, που υλοποιούν τις αποφάσεις της ηγεσίας και διεκπεραιώνουν τη «βρόμικη δουλειά» στο μεταναστευτικό, είναι έτοιμοι (εάν δοθούν εντολές) για τη δεύτερη φάση του υβριδικού πολέμου που εξαπέλυσε η Άγκυρα τον Φεβρουάριο εναντίον της χώρας μας και της Ευρώπης.
Την εκτίμηση αυτή, ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα εργαλειοποιήσει και πάλι το μεταναστευτικό ζήτημα στον Έβρο, εξέφρασε και ο καθ’ ύλην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος (Σκάι, 6/9), επιβεβαιώνοντας την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή.
«Εδώ και 15 ημέρες υπάρχει αύξηση της πίεσης, αλλά όχι της (τουρκικής) αποτελεσματικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτό που κάναμε με τόσο μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο και οδηγήσαμε σε αποτυχία μια μείζονα πολιτική επιλογή της Τουρκίας θα επαναληφθεί και τώρα».
«Κινητικότητα» στην οριογραμμή παρατηρεί ο Σταύρος Κελέτσης, βουλευτής Έβρου της Ν.Δ., «όχι στο επίπεδο πληθυσμιακής συγκέντρωσης, αλλά περισσότερο στον τομέα των ψυχολογικών επιχειρήσεων». Αναφέρει χαρακτηριστικά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι «μεγάφωνα έχουν τοποθετηθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων, από τα οποία μεταδίδονται πολεμικά εμβατήρια και προσευχές, σε ένταση που φτάνει στην ελληνική πλευρά των συνόρων».
Χαρακτηριστικά, σημειώνει ότι το φαινόμενο εντάθηκε την ημέρα της υπογραφής από τον Ερντογάν του προεδρικού διατάγματος μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς οι απόπειρες μεταναστών να μπουν παράνομα στη χώρα μας από την τουρκική πλευρά του ποταμού. Αν και μεμονωμένες, η τάση δείχνει να είναι αυξητική.
Παράλληλα, οι ελληνικές υπηρεσίες διαπιστώνουν ότι οι Τούρκοι βγάζουν κατά μήκος του ποταμού ειδικά οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου, που διατρέχουν την τουρκική όχθη και προκαλούν παρεμβολές, επιχειρώντας να κόψουν τις επικοινωνίες των ελληνικών δυνάμεων επιτήρησης. Με αυτόν τον τρόπο, οι δυνάμεις φύλαξης χάνουν τη μεταξύ τους επαφή και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όταν πρόκειται να συντονίσουν επιχειρήσεις σε εξέλιξη.
Ακόμα, στην ελληνική πλευρά φτάνουν ήχοι από σποραδικές εκρήξεις και κρότους πυροβόλων όπλων, άγνωστης προέλευσης, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στις μεθόδους εκφοβισμού των τουρκικών Αρχών.
Καθώς ο χρόνος πιέζει, εν όψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία (24-25/9), που θα λάβει αποφάσεις επί της «λίστας Μπορέλ», η Άγκυρα επεξεργάζεται ήδη την απάντησή της. «Η Ε.Ε. δεν θα μπορεί πλέον να βασίζεται στη συνεργασία της Τουρκίας για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, εάν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις ερευνητικές δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ (4/9), επαναφέροντας με επίσημο τρόπο την απειλή του μεταναστευτικού προς την Ευρώπη, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει ήδη παρουσιάσει τον κατάλογο επτά σημείων με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, στο άτυπο Gymnich του Βερολίνου.
«Δεν πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την Αν. Μεσόγειο και ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί μας σε άλλους τομείς» είπε συγκεκριμένα ο Τσελίκ. Εκτιμήσεις από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (10/9) αναφέρουν ότι ο μηχανισμός εξουσίας στην Τουρκία εξαγριώθηκε και από το αποτέλεσμα της Συνόδου των 7 ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Κορσική. Η ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, λόγω της εισβολής του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου MED7, όσο και οι δηλώσεις των ηγετών πριν από το δείπνο (με εξαίρεση την υποτονική στάση του Ισπανού πρωθυπουργού, που απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκία, ζητώντας απλώς «αποκλιμάκωση και διάλογο»), δεν αφήνουν αδιάφορο το τουρκικό κατεστημένο.
«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη» αναφέρει ο Στ. Κελέτσης, διαβεβαιώνοντας ότι «εάν η Τουρκία επιχειρήσει ενεργοποίηση του μεταναστευτικού μοχλού πίεσης, η αποτροπή θα είναι και πάλι ολοκληρωτική». Έχοντας μετάσχει στις ειδικές κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για τη διαμόρφωση της «γραμμής άμυνας» στον Έβρο, σημειώνει ειδικότερα ότι «έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες και οι μηχανισμοί αποτροπής έχουν ενισχυθεί από τον Φεβρουάριο σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα».
Ειδικότερα υλοποιούνται:
Η επέκταση του φράκτη στον Έβρο. Έχουν ξεκινήσει τα έργα επέκτασης σε μήκος 27 χιλιομέτρων, στα τμήματα της οριογραμμής που θεωρούνται περισσότερο ευάλωτα.
Η δομική ενίσχυση του ήδη κατασκευασμένου τμήματος.
Η ένταξη στις δυνάμεις νέων συνοριοφυλάκων. Ηδη, 400 στελέχη έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή στο Διδυμότειχο και «ασκούνται» επί του πεδίου.
Η ενίσχυση των δυνάμεων κρούσης ΕΚΑΜ. Δύο ομάδες των ΕΚΑΜ σαρώνουν τον Εβρο, αντιμετωπίζοντας κυκλώματα δουλεμπόρων.
Η ενίσχυση των υποδομών και των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης.
Η διοικητική συνεργασία-συντονισμός των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Η παραμονή των ξένων επιχειρησιακών δυνάμεων κατά μήκος της οριογραμμής.
Η συνέχιση της διεθνούς παρουσίας έχει κριθεί επιβεβλημένη.
Το παλιό φράγμα υπερχείλισης στο Δέλτα πρέπει να μπει σε λειτουργία
Στις συσκέψεις, ο Στ. Κελέτσης αναφέρει ότι έχει εισηγηθεί την εξαρχής κατασκευή του κατεστραμμένου παλαιού φράγματος υπερχείλισης που υπήρχε στο Δέλτα του ποταμού. Το φράγμα είχε κατασκευαστεί προκειμένου να ανακόπτει την απορροή των υδάτων και ο ποταμός να έχει πάντα νερό, ενώ εμπόδιζε και την ανάμιξη του γλυκού νερού με το θαλάσσιο ύδωρ, γεγονός που επηρέαζε δυσμενώς την αλιεία και τη γεωργία.
Το φράγμα αυτό ανατινάχθηκε σκόπιμα, προ ετών, όταν η Βουλγαρία, στην οποία βρίσκονται οι πηγές του ποταμού, δεν ελάμβανε κατάλληλα μέτρα κατά τους χειμερινούς μήνες, που η στάθμη του ύδατος ανέβαινε και ο ποταμός υπερχείλιζε, καταστρέφοντας καλλιέργειες και προκαλώντας πλημμύρες. Η ανατίναξη βοήθησε στην εκβολή των υδάτων, αλλά προκάλεσε αποξήρανση περιοχών του Δέλτα, σημεία στα οποία τον Φεβρουάριο του 2020, την περίοδο της κρίσης, παρατηρήθηκαν συγκεντρώσεις μεταναστών που εύκολα μπορούσαν να περάσουν στην ελληνική πλευρά, αφού δεν υπήρχε υδάτινο εμπόδιο.