Monday, 27 January, 2025

Έρχεται ανασχηματισμός: Υπουργοί-υφυπουργοί που δεν λένε ούτε καλημέρα μεταξύ τους

Η φράση του Πρωθυπουργού περί συλλογικής κυβερνητικής ευθύνης και μετακύλισης ευθυνών σε άλλους ανέδειξε με πολύ εμφατικό τρόπο

την πολύ δύσκολη συνύπαρξη υπουργών με συναδέλφους του αλλά κυρίως υπουργών και υφυπουργών, σύμφωνα με άρθρο από το bankingnews.gr
Το Μέγαρο Μαξίμου είχε εδώ και καιρό διακρίνει τα δύσκολα ζευγάρια, του υπουργικού συμβουλίου αλλά θεωρούσε ότι με τον καιρό ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων θα ηρεμούσε τις σχέσεις τους.
Η έκρηξη της πανδημίας, ο υφεσιακός κύκλος της οικονομίας, η πίεση του Μαξίμου και ο στόχος της πετυχημένης επικοινωνιακής εικόνας λειτούργησε δυσμενώς γι’ αυτούς.
Το πρόβλημα επικεντρώνεται όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο, στο οποίο υπάρχει μία άτυπη διαρχία αλλά και σε άλλα υπουργεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επικαιρότητας. Για παράδειγμα, στο Υπουργείο Υγείας οι σχέσεις Βασίλη Κοντοζαμάνη και Βασίλη Κικίλια είναι οριακές. Μάλιστα, το κόψιμο αρμοδιοτήτων για τον κ. Κικίλια προς το τέλος καλοκαιριού ήταν η αφορμή να υπάρχει πλέον μεγάλο πρόβλημα και στις σχέσεις Κικίλια- Μαξίμου.
Όπως έχουμε γράψει παλαιότερα, ο Υπουργός Υγείας ήθελε να φύγει από το Υπουργείο με τον ανασχηματισμό.
Η θετική αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας, οι βλέψεις του για ένα πιο ευχάριστο υπουργείο (όπως το Υπουργείο Τουρισμού) καθώς και τα βάρη της προσωπικής του ζωής (θα γίνει σε λίγο καιρό πατέρας) ήταν τα επιχειρήματά του προς τον Κ. Μητσοτάκη για να φύγει.
Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν για πολλούς λόγους.

Ο παράγοντας Κικίλιας
Ένας από τους πιο πειστικούς, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, είναι ότι δεν ήθελε να στηρίξει τις βαθιές φιλοδοξίες που έχει ο Βασίλης Κικίλιας για την πολιτική του καριέρα μέσα στη ΝΔ. Είχαν ενοχληθεί και από τις πληροφορίες που ήθελαν τον Υπουργό Υγείας να καίγεται να βγαίνει συνεχώς στην πρώτη δυάδα στις δημοτικότητες των υπουργών.

Το θέμα με τις μάσκες στα σχολεία, ήταν ένα σημείο τριβής μεταξύ Κικίλια-Κοντοζαμάνη το οποίο, μάλιστα, έγινε μία από τις αιτίες να κάνει δημόσια παρέμβαση ο πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα, άλλο ένα πολύ δύσκολο ζευγάρι στο υπουργικό συμβούλιο-και μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό- είναι η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός της Σοφία Ζαχαράκη.

Ενώ ξεκίνησε πολύ ήσυχα, στην συνέχεια όταν τα προβλήματα με τον κορονοιό έκλεισαν τα σχολεία, δημιουργήθηκε μία μεγάλη έριδα που γιγαντώθηκε με την υπόθεση των μασκών στα σχολεία και των καταλήψεων. Η Νίκη Κεραμέως έχει δεχθεί αρκετή κριτική-πολλές φορές και αδίκως- και έχει γίνει ευάλωτη παρόλο που το Μαξίμου φροντίζει να την στηρίζει. Η κ. Ζαχαράκη φροντίζει να μην είναι ποτέ μέσα στο κάδρο, αλλά ασχολείται αρκετά με την εικόνα της μέσα από τα social media.

Υπάρχουν πηγαδάκια που λένε ότι οι δύο κυρίες του Υπουργείου δεν λένε ούτε καλημέρα και αποφεύγουν τις κοινές συσκέψεις. Ανεπιβεβαίωτη πηγή τονίζει ότι η κ. Ζαχαράκη ως πιο κεντρώα δεν συμφωνεί με τις επιλογές της Υπουργού με τους «παπάδες, τα Θρησκευτικά και γενικά το συντηρητισμό που αναδύουν οι επιλογές της».

Σταικούρας-Σκυλακάκης
Το κυριότερο, όμως, μέτωπο έχει να κάνει με το οικονομικό επιτελείο.
Οι υπερεξουσίες που δόθηκαν στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη δεν είναι κάτι που μπορεί να το χωνέψει ο κ. Σταικούρας. Έχουμε ξαναγράψει ότι μία σειρά από σκηνικά έχουν φέρει τον κ. Σταικούρα να απασφαλίσει.
Πολλοί παρατήρησαν έναν συγκεκριμένο εκνευρισμό του Υπουργού Οικονομικών στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης θέλησε να κάνει γνωστή την πρόθεσή του να μετεγκαταστήσει ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών από τα νησιά, σε χώρο κοντά στις Θερμοπύλες που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν ως πεδίο δοκιμασίας εκρηκτικών υλών για τον Ελληνικό Στρατό.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκλέγεται στην Φθιώτιδα περιοχή που ανήκουν οι ιστορικές Θερμοπύλες, έκανε δημόσια ένσταση και τόνισε ότι δεν μπορείς να βάλεις μετανάστες σε μία τέτοια ιστορική περιοχή. Πέραν αυτού, ο ίδιος προσπαθούσε με τις παρεμβάσεις του να δείξει, σύμφωνα με αυτήκοο μάρτυρα, ότι αυτός είναι το «μεγάλο αφεντικό του Ταμείου του Κράτους».
Η αλήθεια είναι ότι λίγες είναι πλέον οι αρμοδιότητές του ενώ οι σχέσεις του με άλλα στελέχη του Υπουργείου είναι και αυτές οριακές, όπως για παράδειγμα όπως λέγεται η σχέση του με τον Μιχάλη Αργυρού του ΣΟΕ.
Μέσα σε αυτά τα ζευγαράκια, αν προσθέσουμε και υπουργικά στελέχη που από αρμοδιότητες αναγκάζονται να έρχονται κοντά μαζί όπως π.χ Τάκης Θεοδωρικάκος, Νίκος Χαρδαλιάς και άλλοι, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα restart, ανακατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων και ίσως ένα νέο ανασχηματισμό τον οποίον, εφόσον δεν αλλάξει και η δύσκολη ατζέντα της καθημερινότητας, πολλοί τον βλέπουν μέχρι την ψήφιση του Προϋπολογισμού τον Δεκέμβρio 2020.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου