Thursday, 23 January, 2025

Έφη Αχτσιόγλου: Η ορμητική ντεμπιτάντ της Αριστεράς

Η 33χρονη υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έσπασε το ταβάνι στην κομματική επετηρίδα και ανελίσσεται γρήγορα, αλλά μεθοδικά στην πολιτική ιεραρχία!
Από τη μια πλευρά του υπουργικού γραφείου μέλη του ΠΑΜΕ. Από την άλλη η Εφη Αχτσιόγλου. Ο μεσήλικος σύντροφος με το ένα χέρι στην τσέπη και το άλλο να κινείται διδακτικά ανεβάζει σιγά-σιγά τα ντεσιμπέλ. «Σήμερα να πάρετε αμέσως πίσω το νομοσχέδιο. Γιατί πρέπει να ξέρετε – και είστε και νέος άνθρωπος – ότι για το δικαίωμα της απεργίας έχει χυθεί αίμα. Οι πατεράδες μας χύσαν αίμα. Τσακίστηκαν και μπήκαν στις φυλακές. Για τα χατίρια των αφεντικών. Τρίβουν τα χέρια τώρα τα αφεντικά, το ξέρετεεεε; Τι με κοιτάτε; Πες μου! Το ξέρετεεεε;». Στην κορύφωση χτυπάει το χέρι στο τραπέζι. Τόσο δυνατά που καλύπτει τον ήχο από τα φλας. Η υπουργός τον παρακολουθεί με τα χέρια στις τσέπες, το κεφάλι ελαφρώς γερμένο στο πλάι και ένα εκνευρισμένο – αν όχι απαξιωτικό – βλέμμα. Οι υπόλοιποι φωνάζουν ρυθμικά «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία», ενώ ο κορυφαίος συνεχίζει: «Αυτή είναι η αριστεροσύνη σας». Για να λάβει την απάντηση: «Μα δεν συζητάτε, αγαπητέ μου, δεν συζητάτε. Με ρωτάτε κάτι 15 φορές». «Και 15 φορές είστε αμετακίνητη» της ανταπαντά ο χορός ενώπιον δεκάδων τηλεοπτικών και φωτογραφικών καμερών.
Αν έχει μια αξία η λεπτομερής περιγραφή της παραπάνω σκηνής είναι γιατί αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη αντίφαση της μικρής – χρονικά – πολιτικής καριέρας του νεότερου μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου. Και όχι μόνο. Η Αχτσιόγλου, ως πρωταγωνίστρια της σκηνής, ενσαρκώνει το δράμα της «πρώτης φοράς αριστερά». Ο ΣΥΡΙΖΑ στους υπουργικούς θώκους έρχεται αντιμέτωπος με τον ΣΥΡΙΖΑ που καβάλησε το κύμα της αγανάκτησης προκειμένου να εκτοξευθεί στο Μαξίμου. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το κομματικό της παρελθόν. Με τις μεθόδους διαμαρτυρίας που η ίδια έφερε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης – και η Εφη εφάρμοζε κάποτε φορώντας γκρι-χακί μπουφάν. Με το πεζοδρόμιο και την πλατεία.
Βλέποντας το βίντεο στο repeat, οφείλει, όμως, να αναγνωρίσει κανείς στην 33χρονη υπουργό Εργασίας ότι δεν αντιδρά σαν τη συνάδελφό της, Θεανώ Φωτίου, που στέκεται δίπλα της. Δεν αντιδρά, δηλαδή, με την ενοχή εκείνου που έχει «ανδρωθεί» στα πέτρινα χρόνια του 4%. Αυτή λέει με άνεση «όχι» στους εκπροσώπους της αριστερής ορθοδοξίας για ένα θέμα-ταμπού σε αυτή την πλευρά του πολιτικού φάσματος, την απεργία. Με την ίδια άνεση που έβγαλε το γκρι-χακί μπουφάν και φόρεσε, σύμφωνα με τις κουτσομπολίστικες στήλες, μια μπλούζα από το brand της Μαρέβας Μητσοτάκη.
Εκτός, λοιπόν, από εκείνα που αποκαλύπτει το περιστατικό με το ΠΑΜΕ για τη συριζαϊκή ψυχή, ίσως λέει και αρκετά για την προσωπικότητα της κάποτε διευθύντριας του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου που κάθισε στη θέση του. Οπως, π.χ., ότι δεν μοιάζει δέσμια της ιστορικής μνήμης του κόμματός της. Ούτε των αριστερών – ενδυματολογικών και μη – κλισέ. Ποια είναι, λοιπόν, η νέα γυναίκα από τα Γιαννιτσά που βρέθηκε στο τιμόνι ενός νευραλγικού στα χρόνια του Μνημονίου – αλλά και φορτωμένου με τόσους συμβολισμούς για τον χώρο από τον οποίο προέρχεται – υπουργείου, όπως αυτό της Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
Σε αντίθεση με αρκετούς στο κόμμα της έχει να παρουσιάσει ακαδημαϊκές περγαμηνές. Σύμφωνα με το CV της, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, «το 2006 αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες». Επειτα έκανε το διδακτορικό της στο Εργατικό Δίκαιο, «παρεμβαίνοντας ενεργά στον διεθνή επιστημονικό διάλογο για τα εργατικά δικαιώματα στην Ευρώπη». Διά του λόγου το αληθές, ψάχνοντας ανάμεσα στις δημοσιεύσεις της βρίσκει κανείς τα «Γ. Κατρούγκαλος / Ε. Αχτσιόγλου (2012). “Μνημονιακές” πολιτικές και Εργατικό Δίκαιο, Ειδικό τεύχος στη μνήμη του Α. Καρδαρά, 17: 1333 – 1358». «E. Achtsioglou (2013). Greece 2010-2012: labour in the maelstrom of deregulation, Transfer: European Review of Labour and Research, 19: 125 – 127». «E. Achtsioglou / M. Doherty (2014). There Must Be Some Way Out of Here… The Crisis, Labour Rights and Member States in the Eye of the Storm, European Law Journal, 20: 219 – 240». Το 2015 έγινε διδάκτωρ της Νομικής του ΑΠΘ με τιμητική διάκριση.
Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου