Wednesday, 22 January, 2025
Τελευταίες Ειδήσεις

Αμετανόητος για τη Μακεδονία ο Τσίπρας: Ακραία τα συλλαλητήρια, εθνικά ωφέλιμη η συμφωνία

Ο πρωθυπουργός επιμένει να υποβαθμίζει την οργή των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτηρίζει εκείνους που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας «ακραίους»

που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και υποστηρίζει ότι πρόκειται για εθνικά ωφέλιμη συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός επιμένει να υποβαθμίζει την οργή των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστηρίζει ότι πρόκειται για εθνικά ωφέλιμη συμφωνία, την οποία οι πολίτες θα πρέπει να μελετήσουν καλύτερα για να αντιληφθούν τα οφέλη της.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εκείνους που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη για το όνομα της Μακεδονίας «ακραίους», που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, επιρρίπτοντας επί της ουσίας τις ευθύνες για τα επεισόδια στους διαδηλωτές και όχι στην αστυνομία.
«Αυτοί που συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο δεν σέβονται τον διάλογο, την αντίθετη άποψη», είπε για τους διαδηλωτές, παρά το γεγονός ότι ούτε η κυβέρνηση έκανε διάλογο με την κοινωνία ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης πριν υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προχώρησε, δε, στη νουθεσία οι πολίτες «να επεξεργάζονται περισσότερο την αντίθετη άποψη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πολύ σύντομα εκείνοι που διαφωνούν θα αντιληφθούν τα οφέλη».
Ο «ιδεολόγος» Πάνος Καμμένος
Οι διαμαρτυρίες για την εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι «ακραίες» όταν προέρχονται από χιλιάδες διαδηλωτές, αλλά σύμφωνες με τις ιδεολογικές θέσεις του κόμματος, όταν αφορά τον Πάνο Καμμένο, ακόμη κι αν εκείνος απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική ανάκαμψη -μια αρκετά ακραία κίνηση εάν το εξετάσει κανείς με πολιτικούς όρους, ειδικά που ο συγκυβερνήτης τού Αλέξη Τσίπρα στην πραγματικότητα δεν έχει κανέναν ιδεολογικό προβληματισμό σε σχέση με τη Συμφωνία, παρά μόνο υπαρξιακό πρόβλημα για το εάν οι ΑΝΕΛ θα διασωθούν στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, κάτι μάλλον απίθανο δεδομένου ότι πλέον δεν πείθεται κανείς από την αλλοπρόσαλλη τακτική του για το Μακεδονικό.
Πάντως, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να ελπίζει ότι ο συγκυβερνήτης του θα του επιτρέψει να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου: «Γνωρίζω τον Πάνο Καμμένο και εκτιμώ ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη του τόπου», είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Την ίδια ώρα, δε, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί για «πολιτικό αμοραλισμό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή δηλώνει ξεκάθαρα τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Του ρίχνει, δε, και το «μπαλάκι», καλώντας τον, αν πιστεύει ότι είναι εθνικά επιζήμια η Συμφωνία να προαναγγείλει ότι θα την ακυρώσει, όπως έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει με τον νόμο Κατρούγκαλου -κάνοντας τον απίθανο παραλληλισμό μεταξύ ενός απλού νόμου του κράτους και μιας διακρατικής Συμφωνίας με προεκτάσεις και συνέπειες παγκοσμίου επιπέδου.
Ο φίλος Ζόραν Ζάεφ
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να «κλείσει» τα μάτια μπροστά στις προκλήσεις των γειτόνων ότι είναι «Μακεδόνες» που έχει ακουστεί από τα πιο επίσημα χείλη στην ΠΓΔΜ -μεταξύ αυτών και από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ- και κάλεσε τους πολίτες να μην στρουθοκαμηλίζουν, λέγοντας: Είναι σαν να έχουμε τα κεφάλια μας στην άμμο, καθώς όλοι τους αποκαλούν «Μακεδόνες», αλλά τώρα [με τη Συμφωνία των Πρεσπών] αυτό θα σταματήσει· Μακεδονία ή Macedonia θα είναι η γεωγραφική περιοχή της Β.Ελλάδας και τα σλαβικά γράμματα θα τα βλέπουμε σε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο μόνο αν κάποιος πληκτρολογήσει «North Macedonia».
Ο ίδιος απέδωσε τις προκλήσεις στις εσωτερικές διαδικασίες της γειτονικής χώρας εν όψει δημοψηφίσματος και αλλαγών στο Σύνταγμα τους. Παρά την προεκλογική διαδικασία εν όψει του δημοψηφίσματος, «πρέπει να παραμείνουν μέσα στα πλαίσια των συμφωνηθέντων» είπε, αλλά η αναφορά του αυτή δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως «τράβηγμα αφτιού», καθώς σε άλλη αποστροφή του λόγου του λίγο αργότερα ευχήθηκε «στον καλό του φίλο Ζόραν Ζάεφ» να κερδίσει το δημοψήφισμα.
Σε μια κρίση μεγαλείου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μπορεί οι δύο χώρες να μην είναι ισότιμες -καθώς η Ελλάδα έχει κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια – αλλά «δεν θέλαμε Συμφωνία τύπου Βερσαλιών», γιατί «θέλουμε φιλία και ειρήνη» με τους γείτονες.
Σε ερώτηση, δε, για τον διεθνή παράγοντα και το ενδεχόμενο πιέσεων για την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο αρνήθηκε ότι υπήρξε κάποιου είδους πίεση για την εκχώρηση του ονόματος και της ταυτότητας, αλλά υπογράμμισε ότι η πρόκειται για μια «χωρίς προηγούμενο επιτυχία», η οποία αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια…
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου