Saturday, 28 December, 2024

Ανδρουλάκης: «Ναι» στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Με συγκεκριμένες προτάσεις για την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στάση της Ελλάδας ως χώρα της Ε.Ε. προσήλθε ο Νίκος Ανδρουλάκης

στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει από την πρώτη στιγμή καταδικάσει χωρίς αστερίσκους την εισβολή στην Ουκρανία (στη λογική ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους) και έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην Ευρώπη κατηγορώντας την ότι δεν έκανε όσα έπρεπε για την αποφυγή της κρίσης. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά της Ευρώπης, της οποίας «η φυσιογνωμία τώρα κρίνεται» και επισημαίνει την ανάγκη κοινής εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας καθώς και της ύπαρξης εργαλείων αποτροπής των κινδύνων.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πιστεύει ότι η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ουκρανία, τονίζει ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με τον ρωσικό λαό αλλά με την βάρβαρη εισβολή του Πούτιν, ενώ για την αποστολή οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία υπογραμμίζει απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι για αυτά τα μείζονα θέματα είναι αναγκαία η συνεννόηση και η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων πριν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. «Επί της ουσίας, η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, που οφείλει να συμβάλει στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου που παραβιάστηκε κατάφωρα με τη ρωσική επίθεση. Υπ’ αυτήν την έννοια, δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι στη συμμετοχή στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια», εξηγεί στους συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να αποστείλουν οπλισμό στην Ουκρανία. Από χθες μάλιστα – συμπληρώνουν στελέχη του κόμματος- και η ίδια η ΕΕ ανέλαβε να προμηθεύσει την Ουκρανία με οπλισμό 450 εκ ευρώ, ενεργοποιώντας παράλληλα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, με απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών. Το μοντέλο αυτό πρέπει για το ΠΑΣΟΚ να ισχύει σε κάθε περίπτωση και να ακολουθείται και στο μέλλον με τη λήψη ανάλογων μέτρων. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφράζεται στην πράξη, είτε μέσω της ενίσχυσης του εξοπλισμού συμμαχικών κρατών είτε με εμπάργκο όπλων σε τρίτες χώρες», είναι η φράση που εκφράζει την θέση της Χαριλάου Τρικούπη.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει δε έτοιμη παλέτα προτάσεων την οποία και θα παρουσιάσει για την ανάπτυξη της χώρας με την έγκαιρη αναχαίτιση των αρνητικών επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και των κοινωνικών ανισοτήτων. Στην παλέτα κυριαρχεί το σοσιαλδημοκρατκό χρώμα που παραπέμπει σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης αναγκαίο και ικανό- σύμφωνα με το Νίκο Ανδρουλάκη- να απαντήσει δυναμικά στα μείζονα ζητήματα που ανέδειξε με δραματικό τρόπο και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πιστεύει καταρχάς ότι το σχέδιο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης πηγαίνει… στον κάλαθο των αχρήστων, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από το φυσικό αέριο. «Μια χώρα πρέπει να κάνει καλύτερη διανομή ρίσκου», λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μέσα στην ενεργειακή κρίση αύξησε κατά 24% την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, όταν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης μείωσαν σημαντικά την εξάρτησή τους.

Ο ίδιος -και ως αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής- σκοπεύει να παρουσιάσει πλήρες πλάνο για την δίκαιη μετάβαση από τα ορυκτά στα πράσινα καύσιμα με την ομιλία του αυτήν την εβδομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και με «διαρκείς» παρεμβάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η Ευρώπη άλλωστε δείχνει ότι κινείται πλέον όλο και πιο έντονα προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Φρανς Τίμερμανς, έμπειρος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρώτος αντιπρόεδρος της της Ε.Ε φαίνεται ότι θα επιφορτιστεί με την συγκρότηση σχεδίου για το πως η Ευρώπη θα περιορίσει σταδιακά την εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου