Thursday, 23 January, 2025

Από την ψήφο εμπιστοσύνης στο θρίλερ των «151» για τις Πρέσπες

Λογική «αντιποίνων» από το Ποτάμι: συμφωνεί με τη Συμφωνία, αλλά σκέφτεται «αποχή» λόγω… υφαρπαγής του Σπ. Δανέλλη. «Ο Θεοδωράκης πιέζεται

θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με την Ιστορία», σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος. Ν. Βούτσης: «ανίσχυρη η Συμφωνία εάν περάσει με κάτω από 151 ψήφους».
Στην υπερψήφιση ή όχι και… κατά πόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών μετατοπίζεται το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει απόψε ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι πληροφορίες που ήθελαν το Ποτάμι να διαφοροποιείται από το καθαρό «ναι» στη Συμφωνία, επιβεβαιώθηκαν.
Με επιχείρημα (ή πρόσχημα, κατά στελέχη της κυβέρνησης) την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και τη διαγραφή του από το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνεργάτες του αναζητούν τρόπους «τιμωρίας» της κυβέρνησης… δια των Πρεσπών.
Δηλαδή, να απόσχουν από την ψηφοφορία (για τη Συμφωνία) εν είδη… αντιποίνων ή (όπως ακούσθηκε ως λύση στο αδιέξοδο) να πουν ως κόμμα «ναι» υπό την προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός θα δεσμευτεί για άμεσες εκλογές.
«Το ιδανικό σενάριο είναι να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με κάτω από 151 ώστε να έχει πολιτικό πρόβλημα ο Τσίπρας», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στέλεχος του Ποταμιού.
Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού (και «φωνή» του κ. Θεοδωράκη) Γιώργος Μαυρωτάς, σχεδόν ομολόγησε τους εν λόγω σχεδιασμούς από το βήμα της Βουλής χθες, τονίζοντας:
* Από τη μια, ότι «η Συμφωνία έχει περισσότερα θετικά σημεία, για αυτό τη στηρίζουμε, αυτό που προέχει είναι να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον», και «είναι ευκαιρία η Ελλάδα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, να ανατρέψουμε ντε φάκτο καταστάσεις» καθώς και «η Συμφωνία είναι και αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας που είναι δύσκολο να βρεθεί στο μέλλον».
* Από την άλλη, ότι «η υφαρπαγή του Σπύρου Δανέλη είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη», οπότε «θα βρούμε τον τρόπο να εκφραστούμε με τον κατάλληλο τρόπο για να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον λαμβάνοντας υπόψιν το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο».
Ν. Βούτσης: Με 151, αλλιώς…
Η κυβέρνηση δεν έμεινε αδιάφορη απέναντι σ΄ αυτή την προοπτική. Aργά το βράδυ, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διευκρίνισε: «Η Συμφωνία μπορεί, εκ του Συντάγματος, να περάσει και με λιγότερες από 151 ψήφους. Σ΄ αυτή την περίπτωση όμως θα υπάρχει ζήτημα περιορισμένης ισχύος».
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, το μήνυμα εστάλη προς κάθε κατεύθυνση. Στις επόμενες ώρες αυτή τη θέση αναμένεται να «επισημοποιήσει» και το Μαξίμου, με άγνωστο – ακόμα – το τι θα πράξει ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση που γίνει καθαρό πως δεν θα διασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία.

«Θα είναι πολιτικό παραδοξο, με τους παρόντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, να μην περάσει η Συμφωνία» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας στους διαδρόμους της Βουλής, με την επισήμανση: «Ο κ.Θεοδωράκης όντως πιέζεται από εσωκομματικούς και μη, εκβιασμούς, ωστόσο θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ιστορία εάν κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα».
Το… Τρίγωνο των Βερμούδων
Αλλά και στο εσωτερικό του Ποταμιού επικρατεί… μύλος για την τελική στάση του κόμματος. Δυναμική παρέμβαση υπέρ του «ναι» στη Συμφωνία έκαναν οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος.
Ο Μίλτος Κύρκος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κρατάω αυτό που είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ότι πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον. Δεν ξέρω αν από προχθές που έφυγα από την Αθήνα για το Στρασβούργο μετακινήθηκε η πυξίδα. Δεν είμαστε στο τρίγωνο των Βερμούδων που γυρνάνε οι πυξίδες. Εχουμε αιτιολογήσει την (θετική) ψήφο μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών από πάρα πολύ καιρό και μάλιστα έγινε πολύ καλύτερη μετά τις τελευταίες τροπολογίες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων».
Ο έτερος ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης τόνισε πως ενδεχόμενη ακύρωση της Συμφωνίας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.
Από την πλευρά τους, οι δύο βουλευτές (που φέρονται να συνομιλούν με τη ΝΔ για εκλογική συνεργασία) Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός «πιέζουν» για την αποχή. Στην αντίθετη περίπτωση θα την καταψηφίσουν και, κατά τις κακές γλώσσες, θα φύγουν αμέσως από το Ποτάμι για τη ΝΔ.
Η «αριθμητική» των Πρεσπών
Εν προκειμένω, η «αριθμητική της Βουλής» έχει ως ακολούθως:
* Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης και οι δύο πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά, θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας.
Το άθροισμα είναι 149 βουλευτές.
*Από τους υπόλοιπους 151 (σ.σ. το σύνολο είναι 300) οι 146 θα καταψηφίσουν (σ.σ. ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Κεντρώοι, ΑΝΕΛ και έξι ανεξάρτητοι έχουν ταχθεί «κατά») ενώ οι πέντε του Ποταμιού θα απέχουν.
Θετικός στη Συμφωνία έχει εμφανιστεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (συνεργαζόμενος στο ΚΙΝΑΛ ως ΔΗΜΑΡ), ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπερψηφίσει ή εάν θα συναρτήσει την ψήφο του με δέσμευση του πρωθυπουργού για άμεσες εκλογές…
Λύση που, όπως σημειώσαμε, «την σκέφτονται» και ορισμένοι στο Ποτάμι.
Αύριο ή μεθαύριο η κατάθεση
Το αποτέλεσμα κάτω των «151» δεν φαίνεται να το δέχεται το Μαξίμου, όπως διεφάνη από τη θέση που μετέφερε ο κ. Βούτσης. Στο ερώτημα «τι θα κάνει» η απάντηση αναμένεται από αύριο, αφού δηλαδή οριστικοποιηθεί απόψε η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Κατά τους σχεδιασμούς, η Συμφωνία των Πρεσπών θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο ή μεθαύριο και η συζήτηση-ψηφοφορία θα γίνουν έως την Παρασκευή ή εντός Σαββατοκύριακου.
euro2day

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου