Αργεί το τέλος των μνημονίων, αν συμπεράνει κανείς από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους σχολιάζοντας πως χρειάζεται επιπλέον χρόνος
Μαζί με αυτό αργεί και η ρύθμιση του χρέους αλλά κυρίως η έξοδος στις αγορές που τόσο πολύ επιθυμούν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά το γεγονός πως το 3ο μνημόνιο ήταν εμπροσθοβαρές, φαίνεται πως για το τέλος έχουν μείνει κάποια πολύ επικίνδυνα (πολιτικά) αγκάθια που δεν απειλούν απλά την κυβέρνηση αλλά αναγκάζουν σε παράταση του προγράμματος. Και αυτό ενώ οι δανειστές με τυράκι το χρέος πιέζουν να τελειώνουμε με τα προαπαιτούμενα μια ώρα αρχύτερα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ε.Ε.
Μάλιστα, μέρα με την ημέρα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ολοένα και πιο εύκολα σχολιάζουν πως υπάρχουν δυσκολίες και πιθανότατα να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον Ιούνιο όπου αρχικά είχε υπολογιστεί.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ήδη έχουν αναθεωρήσει και βλέπουν ως πιο πιθανή την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης στο Εurogroup της 12ης Ιουλίου και όχι της 21ης Ιουνίου. Χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει πως θα απαιτηθεί και επιπλέον παράταση σε βάρος της Ελλάδας. Μάλιστα, οι καθυστερήσεις αυτές ρισκάρουν και την καθαρή έξοδο που ευαγγελίζεται το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, υπενθύμισε ότι η επιτυχής έξοδος από το μνημόνιο προϋποθέτει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προειδοποιώντας την κυβέρνηση.
«Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ξεκίνησε ήδη και έχω την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι οι εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προαπαιτούμενων ιδιαίτερα χρονοβόρα θεωρούνται αυτά που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις (ειδικά στην ενέργεια), το κτηματολόγιο, τη στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντές κ.λπ.
Το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, σιγήν ιχθύος τήρησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε ερώτηση για το εάν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες –ότι το Ταμείο πιέζει να εφαρμοστεί το 2019 η νέα μείωση του αφορολόγητου, μαζί με την περικοπή στις συντάξεις– είναι αληθινές. Πρόκειται για μια πληροφορία που πονοκεφαλιάζει το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, επεσήμανε ότι οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 και την πορεία των μεταρρυθμίσεων θα γίνουν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, μαζί με τους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση.
Το χρέος
Κατά τα άλλα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επεσήμανε πως οι τεχνικές συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν εντατικοποιηθεί, εκφράζοντας εκ νέου την ελπίδα του Ταμείου πως τελικά θα υπάρξει «θετικό αποτέλεσμα» που θα εγγυάται «αξιόπιστα» τη βιωσιμότητα των ελληνικών οφειλών. Επαναβεβαίωσε την πάγια γραμμή του Ταμείου ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση του χρέους παραμένουν απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε το Ταμείο να ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Μνημόνιο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του αναφερόμενος στο θέμα του χρέους υπογράμμισε ότι «συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους».
«Υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο στο ελληνικό παράδειγμα, και αυτό είναι τα μέτρα για το χρέος. Δεν υπήρχαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο. Συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει», εξήγησε και έκανε σαφές πως το χρέος θα απομειωθεί μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Αναφερόμενος στο χρέος πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι «αυτό που θα πάρει η χώρα μας για το χρέος είναι σημαντικό και θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα είμαστε και πάλι υπερχρεωμένη χώρα, αλλά με την έννοια που είναι χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Δηλαδή, θα μπούμε σε μια ομάδα χωρών με κοινά προβλήματα που θα μπορούν σε ένα δεύτερο στάδιο να επαναδιαπραγματευθούν. Οι πιο σοβαροί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι δεν είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τέτοιες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορά και τον ευρωπαϊκό Νότο και κάποτε θα αντιμετωπισθεί».
«Αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους είναι λογικό οι δανειστές να επιδιώξουν να παρακολουθούν πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί. Θα χρειαστεί κάτι μεταξύ μιας κανονικής και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος», δήλωσε από την πλευρά του ο νέος επικεφαλής του Euroworking Group, Χανς Φάιλμπριφ.
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου