Με 153 ψήφους υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ισοδυναμία
των πτυχίων αποφοίτων κολεγίων με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ. Το επίμαχο άρθρο 50 για τα κολέγια -που θα επιτρέπει σε πτυχιούχους παιδαγωγικών από ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ να διεκδικήσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση – πέρασε αποκλειστικά με ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.
Αντιδράσεις από τα κόμματα
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην υπερψήφιση του άρθρου 50, αν και την ώρα που μιλούσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας, βλέπουμε στα έδρανα δύο άτομα… και αυτά ασχολούνται με το κινητό τους ή… βγήκαν για τσιγάρο!
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στην υπουργό Παιδείας, κατηγορώντας την για παραπλανητική προσπάθεια και σκόπιμη απόκρυψη της αλληλογραφίας που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα πιστοποιητικά κολεγίων. «Οι βουλευτές δεν είχαν πλήρη γνώση για το τι ακριβώς ψηφίζουν με το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων.
Είχαμε ζητήσει πριν την ψηφοφορία να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα, αλλά η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε. Αυτό που κάνει η κ. Κεραμέως με τη ρύθμιση είναι παράφορη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη διαδικασία εντός και εκτός Κοινοβουλίου», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. «Η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε καθόλου από την Ολομέλεια και τον ελληνικό λαό την ενημέρωση. Έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται μέσα από τη διαδικασία που ακολούθησε. Ενημέρωσε τους εισηγητές όλων των κομμάτων, διάβασαν τις επιστολές και έχουν άποψη για το περιεχόμενό τους. Σήμερα, η κυβέρνηση, η πατρίδα συμμορφώνεται πρακτικά με το ενωσιακό δίκαιο», αντέτεινε, από τη πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπύρος Λιβάνιος, και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Να θυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επί 4 χρόνια ως κυβέρνηση, έκανε ακριβώς αυτό που λέει σήμερα το άρθρο στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Έκανε το σωστό και αναγνώριζε την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων».
Δείτε και εδώ το έγγραφο της ΕΕ για τα κολέγια: Η… προειδοποιητική επιστολή της ΕΕ στην Αθήνα για τα κολέγια από τον Ιούλιο του 2019!
Την έντονη διαμαρτυρία της για τη μη κατάθεση της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Κομισιόν αλλά και όλων των αρμόδιων φορέων εξέφρασε και η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, κάνοντας λόγο για παρελκυστική τακτική της υπουργού. «Πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά πρακτικά αποκρύπτονται στοιχεία που είναι καθοριστικής σημασίας για το τι θα ψηφίσει ο κάθε βουλευτής. Σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, πρέπει να τα καταθέσει, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία για να αναδείξουμε αυτήν την αντικονοβουλευτική πρακτική», σημείωσε η κ. Κεφαλίδου.
«Το ΚΚΕ ό,τι είχε να πει για το άρθρο 50 το έχει πει. Ο λόγος, πλέον, είναι στο κίνημα ώστε αυτό το εκτρωματικό άρθρο να ακυρωθεί στη πράξη», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής. Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, έκανε λόγο για «φας τρακ διαδικασίες ψήφισης», ενώ επανέλαβε τους ενδοιασμούς του κόμματός του για το άρθρο 50, επισημαίνοντας ότι άλλο είναι τα αμφιβόλου ποιότητας κολέγια και άλλο τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Την άμεση απόσυρση του «εγκληματικού άρθρου 50», όπως το χαρακτήρισε, έστω και μετά την ψήφισή του, ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης. Η επιστολή της Κομισιόν Η εφημερίδα Καθημερινή έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας, βάσει του οποίου η υπουργός παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως προχώρησε στο επίμαχο άρθρο 50 του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επισήμως την επιστολή-παράβαση 4061/2019 της ΕΕ στο υπ. Παιδείας στις 30/7/2019. Το ΥΠΕΞ έστειλε το έγγραφο της ΜΕΑ/ΕΕ το οποίο περιέχει προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής, λόγω κακής εφαρμογής της Οδηγίας 2005/36, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Το έγγραφο 4061/2019 ανέφερε δέκα λόγους, για τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η Οδηγία 2005 και ζητούσε από την Ελλάδα απάντηση έως τις 26/9/2019. Με επιστολή του (στην οποία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χωρίς ωστόσο να τη δημοσιοποιεί) από τις 20 Σεπτεμβρίου 2019 προς το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Παιδείας, ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), ο αρμόδιος φορέας για την ακαδημαϊκή ισοτιμία τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, επιχειρηματολογούσε για την ισοτιμία τίτλων σπουδών, κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτη παραβίαση του Συντάγματος» σχετικά με την αναγνώριση πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια.
Διαδηλώσεις εκπαιδευτικών Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή την ώρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, αντιδρώντας στις προωθούμενες από την υπουργό αλλαγές.
Στο συλλαλητήριο έδωσαν το «παρών» η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, το ΠΑΜΕ και μέλη φοιτητικών συλλόγων που εξέφρασαν την κατηγορηματική άρνησή τους στην εξίσωση των ΑΕΙ με τα κολέγια.
Πηγή: www.lifo.gr