Thursday, 26 December, 2024

Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων – “Άθλια” διάταξη της Αχτσιόγλου

Η εγκύκλιος έχει αναδρομική ισχύ απο τις 17 Μαΐου οπότε και τέθηκε σε ισχύ η επίμαχη διάταξη από την τότε υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Στη δημοσιότητα έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιο που υπογράφει ο Γιάννης Βρούτσης με την οποία καταργείται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων καθώς καταργείται ο βάσιμος λόγος απόλυσης, η υποχρέωση δηλαδή του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενό του
Η εγκύκλιος Βρούτση έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαΐου οπότε και τέθηκε σε ισχύ η επίμαχη διάταξη από την τότε υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Ετσι, πλέον η καταγγελία της σύμβασης θεωρείται νόμιμη ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από την αιτία, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας «με την εγκύκλιο αυτή ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, το οποίο είχε διαταραχθεί – σε βάρος, μάλιστα, των ίδιων εργαζομένων – από τις προαναφερθείσες διατάξεις του ν.4611/2019 που ψηφίστηκαν λίγες μέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές.
Συγκεκριμένα, καθορίζεται η επαναφορά στο προϊσχύον πλαίσιο προστασίας της εργασίας που θεμελιώνεται στις διατάξεις του Συντάγματος, του Αστικού Κώδικα και των νόμων 2112/20 και 3198/55, σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα και του γράμμα του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, προστατεύοντας ιδίως τους εργαζόμενους από τους κινδύνους που συνεπάγονταν οι καταργούμενες ρυθμίσεις, όπως:
α) την ηλεκτρονική καταγραφή των λόγων ενδεχόμενης απόλυσης τους και, κατά συνέπεια, την βέβαιη υπονόμευση της μελλοντικής επαγγελματικής τους πορείας
β) την οιαδήποτε μελλοντική αμφισβήτηση σχετικά με το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους
γ) την εξώθησή τους σε συνεχείς δικαστικές εμπλοκές
Επιπλέον, διασφαλίζονται πλέον τα δικαιώματα των εργαζομένων, η εργασιακή ειρήνη, οι προσλήψεις και οι θέσεις εργασίας, αποτρέπεται η σύγχυση εφαρμογής εργασιακών διατάξεων, επανέρχεται η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και υποστηρίζεται η αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Νομοθέτη και τη νομολογία των δικαστηρίων».
Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 το πρωί της Δευτέρας ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «η εγκύκλιος θα καταργήσει το πρωτοφανές και μεσαιωνικό μέτρο της ηλεκτρονικής καταγραφής του λόγου της απόλυσης, ή “ηλεκτρονικό φακέλωμα”, όπως θα μπορούσε να το πει κάποιος».
Απαντώντας στην τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου, που αφήνει να εννοηθεί ότι με την κατάργηση της διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιείται η αυθαιρεσία στις απολύσεις, ο υπουργός έδωσε την εξής απάντηση: «Έχω ήδη απαντήσει για αυτό το ζήτημα στη Βουλή. Πρόκειται για την κατάργηση ενός άρθρου το οποίο ήρθε προεκλογικά. Γιατί δεν είχε φέρει αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια αφού ήταν τόσο φιλοεργατική; Η ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει στην ιστορία του εργατικού δικαίου ούτε της Ελλάδας ούτε κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Έφεραν μία διάταξη στο τέλος της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και τώρα ισχυρίζονται ότι αυτή η διάταξη θα έσωζε τις απολύσεις».
Όπως εξηγεί ο υπουργός Εργασίας, με τα στοιχεία που παρουσίασε στη βουλή αποδείχτηκε ότι οι απολύσεις αντιθέτως αυξήθηκαν.
«Επιστρέφουμε σε ένα πλαίσιο εργατικού δικαίου της χώρας που επί 100 χρόνια παρείχε πολύ καλή προστασία, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, στους εργαζόμενους, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο» επισημαίνει ο κ. Βρούτσης και προσθέτει: «Μαζί με τον βάσιμο λόγο απόλυσης, η πρώην κυβέρνηση στον ιδεοληπτικό της οίστρο να εμφανίσει μια εργατοφιλική εικόνα προς την πλευρά της αγοράς εργασίας προχώρησε σε ένα ακόμη απαράδεκτο βήμα, του οποίου η αναφορά του συμπίπτει μόνο με το 1746, στη Γαλλία, όταν υπήρχε το βιβλιάριο του Εργαζόμενου. Υποχρέωσαν τους εργοδότες, όταν γινόταν ο βάσιμος λόγος απόλυσης, να περιγράφουν και τα αίτια για τα οποία απέλυσαν. Έχω αναφέρει μια σειρά από παραδείγματα τα οποία θα ακολουθούν τον εργαζόμενο στον υπόλοιπο εργασιακό του βίο μέσα στην Εργάνη, όπως είναι π.χ. ότι είναι οκνηρός και πλημμελής στα καθήκοντά του, ότι έχει ιατρικά προβλήματα, απουσιάζει αδικαιολόγητα, δεν έχει σωστή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους εργαζομένους, ότι δεν είναι συμβατός με την λειτουργία της επιχείρησης. Είναι πρωτοφανές να καταγράφονται τέτοια πράγματα στο ιστορικό ενός ανθρώπου που απολύεται»

«Αυτό μέχρι εχθές δεν το ήξερε ο κόσμος, ούτε ο κόσμος που απολύθηκε. Αυτή η άθλια διάταξη που ενσωματώνει μέσα στην Εργάνη ηλεκτρονικά πεδία που απαιτεί να συμπληρώνονται από τον εργοδότη για τους λόγους απόλυσης, θα καταργηθεί σήμερα και με αναδρομική ισχύ. Με αυτήν την περιγραφή, οποιοσδήποτε εργαζόμενος θα πήγαινε να χτυπήσει την πόρτα ενός επόμενου εργοδότη για να βρει δουλειά, πολύ απλά θα του έλεγε, “άνοιξέ μου την καρτέλα σου, να δω τι έγραφε ο πρώην εργοδότης σου για σένα”. Κι όταν θα διάβαζε ότι είναι μειωμένων ικανοτήτων ή οκνηρός, φυσικά θα προτιμούσε κάποιον άλλον».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου