Wednesday, 25 December, 2024

Για κακούργημα και η Τζένη Κρεμαστινού

Σκανδαλώδεις διαφημιστικές καμπάνιες στις οποίες κατασπαταλήθηκαν σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το 2011 έως το 2013, την περίοδο δηλαδή που η χώρα «βυθιζόταν» στα μνημόνια και στις περικοπές μισθών και συντάξεων, αποκαλύπτει η έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς

Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ τη διετία 2011-2013 διώκεται ήδη για το κακούργημα της απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς. Μεταξύ των κατηγορουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού, σύζυγος του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Υγείας Δημ. Κρεμαστινού. Διαφημιστικές δαπάνες που πληρώνονταν αδρά, αν και θα έπρεπε να είχαν γίνει δωρεάν στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τον νόμο αλλά και συμβάσεις με διαφημιστικές- συμβουλευτικές εταιρείες κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων διαδικασιών με «αδιευκρίνιστα» κριτήρια, καταγράφονται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η οποία ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με ποσό που αγγίζει τα 2.480.000 ευρώ, καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι Ν.Π.Ι.Δ. που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Χαρακτηριστική είναι η διαφημιστική καμπάνια που «βάφτισε» επιδημικό λοιμώδες νόσημα τον καρκίνο, διαθέτοντας περισσότερα από 600.000 ευρώ στην επικοινωνιακή εκστρατεία για την πρόσληψή του.
Υπερσκελίζοντας, μάλιστα, το γεγονός ότι ο καρκίνος δεν συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού δεν είναι μεταδιδόμενο νόσημα, όπως καταγράφεται στο πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, τον Ιανουάριο του 2011 υπογράφηκε σύμβαση διαφημιστικής εκστρατείας με τρεις εταιρείες, η μία εκ των οποίων είχε στην «πλάτη» της καταδίκη για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και, άρα, ήταν απαγορευτική η συμμετοχή της στο έργο. Υπενθυμίζεται ότι την εν λόγω καμπάνια ανέλαβε η ένωση εταιρειών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ). Ιδιοκτήτρια της μίας εκ των τριών εταιρειών, της Mindwork Business Solutions, φέρεται να είναι η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλα Νικολοπούλου.
Η δίωξη αφορά συγκεκριμένα σε τέσσερις δράσεις και η έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου για διαχειριστικό-οικονομικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντ. Ελευθεριάνος προέκυψε ότι:
Α) Τον Ιανουάριο του 2011 το ΚΕEΛΠΝΟ διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος μία ένωση εταιρειών (AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ).
Η δράση αυτή, όμως, ήταν εκτός των σκοπών του ΚΕEΛΠΝΟ, αφού αυτοί προβλέπουν την παρακολούθηση και τον συντονισμό των ενεργειών για την πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συγκαταλέγεται ο καρκίνος. Εξάλλου, σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν στην πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα. Επιπλέον, φαίνεται ότι παραβιάστηκε ένας ακόμη όρος, αφού ο νόμιμος εκπρόσωπος μίας εκ των τριών εταιρειών είχε στο παρελθόν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της από τη συμμετοχή στη σύμβαση. Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.
Β) Στο μικροσκόπιο μπήκε άλλη μία σύμβαση, του Ιανουαρίου του 2012, ύψους 350.000 ευρώ, με την εταιρεία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρεία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.
Γ) Τον Φεβρουάριο του 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από τον νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρεία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρείας.
Δ) Τον Δεκέμβριο 2013, το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιουςσκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης του 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention and Control: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: «Πρόληψη εποχικής γρίπης», αναρτημένο στο κανάλι του, στη διαδικτυακή σελίδα www.youtube.com, καθώς και σποτ με τίτλο: «Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες», αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του.
Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Μάλιστα, το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήτοι χρόνο μεταγενέστερο της φερόμενης προβολής του.
Για την Ιστορία, υπουργοί Υγείας την επίμαχη περίοδο ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος μέχρι τον Μάιο του 2012, στη συνέχεια -για σύντομο χρονικό διάστημα- ανέλαβε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος (δεν ήταν στον αποκλειστικό τομέα ευθύνης του το ΚΕΕΛΠΝΟ) και από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Για τους παραπάνω υπουργούς δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και δεν διώκονται.
ζουγκλα

Για κακούργημα και η Τζένη Κρεμαστινού

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου