Οι εξελίξεις με το Ιράν και η εξόντωση του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των εκπροσώπων του Τύπου
στη συνάντηση που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αποστάσεις στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας πήρε μπροστά από το φακό των τηλεοπτικών συνεργείων ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ντ. Τραμπ δε θέλησε να πάρει ξεκάθαρη θέση και αρκέστηκε να πει πως όποια θέματα απασχολούν την επικαιρότητα τα συζητά με τον Τούρκο ομόλογό του και από κοινού προσπαθούν να βρουν λύσεις.
Ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να εκμαιεύσει από τον πρόεδρο Τραμπ μια κατηγορηματική δήλωση σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης που «προκαλεί αποσταθεροποίηση» όμως, αυτό δεν έγινε εφικτό. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ τόνισε «η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας» και πως η χώρα μας «είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται». Ο Τραμπ έλαβε την «πάσα» ωστόσο, δε θέλησε να κάνει κάποια δήλωση μπροστά στις κάμερες.
Στο ξεκίνημα της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο»
Απευθυνόμενος στον Ντ. Τραμπ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».
Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον για συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35 και άλλων αμυντικών προγραμμάτων (όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα) με τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλά για την αναβάθμιση των F-16 και άλλες συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.
efsyn.gr