Όσο περνούν οι μέρες, οι πιθανότητες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επιβεβαιώνονται, ούτε αποκλείονται.
Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός αλλά και στενοί του συνεργάτες το τελευταίο διάστημα, ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, θα πρέπει να εξασφαλίζει ευρύτερη αποδοχή από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και, δεύτερον, θα πρέπει να είναι πρόσωπο που θα μπορεί να ανταποκριθεί ουσιαστικά στον ρόλο που ο ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου καλείται να επιτελέσει σε περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, οι πιθανότητες να είναι γυναίκα είναι 50%.
Είναι, επίσης, δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα ήταν πολύ ικανοποιημένος αν την πρότασή του υπερψήφιζε το Κίνημα Αλλαγής και για αυτόν τον λόγο φαίνεται ότι ημερολογιακά η ανακοίνωση θα είναι πολύ κοντά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο. Με δεδομένη τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά στο iefimerida.gr ότι δεν θα στηρίξει υποψήφιο που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία (αποκλείοντας έτσι τον Προκόπη Παυλόπουλο), τα ονόματα που επανέρχονται στο τραπέζι είναι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Από την άποψη αυτή, υπάρχουν τρεις γυναικείες υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να «χωρέσουν στο κοστούμι» του νέου Προέδρου. Και οι τρεις, πάντως, απορρίπτονται από τον ΣΥΡΙΖΑ: η Μαρία Δαμανάκη, η Άννα Διαμαντοπούλου και η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου.
Η Μαρία Δαμανάκη
Πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Επίτροπος επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, η «φωνή» του Πολυτεχνείου θα μπορούσε, θεωρητικά, να είναι μια υποψηφιότητα που θα είχε την θετική ψήφο από τις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις, οι σχέσεις της Μαρίας Δαμανάκη με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαρραγεί εδώ και πολλά χρόνια ενώ και πολιτικά οι απόψεις που έχει εκφράσει απέχουν πολύ από τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ήδη, στην Κουμουνδούρου έχουν διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να στηρίξουν τη Μαρία Δαμανάκη για τη θέση του Προέδρου.
Η Μαρία Ευθυμίου
Το όνομα της ακαδημαϊκού Μαρίας Ευθυμίου είναι από αυτά που βρίσκονται καιρό στην επικαιρότητα. Πρόκειται για πρόσωπο με ευρύτερη απήχηση και κεντροαριστερά χαρακτηριστικά, ενώ λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας δεν έχει πολιτικές αντιπάθειες. Οι εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως, απομακρύνουν τις πιθανότητες να μπει στην Ηρώδου Αττικού μη πολιτικό πρόσωπο. Άλλωστε, όπως φάνηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η φράση «δεν μπορούν να περιλαμβάνονται πρόσωπα που δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τι είναι η υφαλοκρηπίδα», υποδεικνύει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να ψηφίσουν μη πολιτικό πρόσωπο.
Η Άννα Διαμαντοπούλου
Το όνομα της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και πρώην Επιτρόπου επί Κώστα Σημίτη ακούγεται ολοένα και εντονότερα το τελευταίο διάστημα. Διατηρεί σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ τους τελευταίους μήνες έχει γίνει σημαντική επαναπροσέγγιση στις σχέσεις της με το Κίνημα Αλλαγής. Πολλοί πιστεύουν, μάλιστα, ότι το όνομά της κερδίζει έδαφος τις τελευταίες μέρες καθώς είναι ικανό να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ ενώ, παράλληλα, δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις εντός Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου δεν πρόκειται καν να μπουν στη διαδικασία συζήτησης για την κ. Διαμαντοπούλου καθώς οι πολιτικές τους απόψεις σε κομβικά ζητήματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι οι επιλογές της ως υπουργού Παιδείας είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, ενώ υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου θα αποδειχθεί περίτρανα ότι πρόκειται για προϊόν συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής.
Πηγή: iefimerida.gr