Thursday, 23 January, 2025

«Είναι το asset, ηλίθιε»!

Το «περιουσιακό στοιχείο» του Τσίπρα τον εκθέτει ανεπανόρθωτα
Όταν ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Μπιλ Κλίντον το 1992, James Carville, σκεφτόταν το «Είναι η οικονομία, ηλίθιε (The economy, stupid!)» για να στοχοποιήσει τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο για παραμέληση της οικονομίας λόγω του πολέμου του Κόλπου, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η φράση αυτή θα έβρισκε εφαρμογή μετά από δύο δεκαετίες.
Την αρχή έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2016 στο Νταβός της Ελβετίας κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης όταν αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνιών και ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε».
Ενάμιση χρόνο μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών θα μπορούσε κάποιος να σταθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και να του πει ξεκάθαρα, παραφράζοντας τη φράση του 1992: «Είναι το asset, ηλίθιε».
Όταν λέμε «το asset» εννοούμε φυσικά τον Γιάνη Βαρουφάκη. Έτσι τον είχε αποκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρα τον Απρίλιο του 2015, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Νίκο Χατζηνικολάου, για να υπερασπιστεί τον υπουργό που μόλις πριν λίγες ημέρες είχε παραγκωνίσει στη διαπραγμάτευση.
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους, καλύτερα απ’ ότι την μιλάνε αυτοί. Μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας, βεβαίως έχοντας ριζοσπαστικές θέσεις και απόψεις, αντιλήψεις, οι οποίες είναι δεδομένες, δεν κάνει πίσω εύκολα, είναι και ένας χαρακτήρας ο οποίος και εγώ του το πιστώνω αυτό, την εντιμότητά του και το γεγονός ότι επιμένει στις απόψεις του». Αυτά ήταν τα ακριβή λόγια του Αλέξη Τσίπρα για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Και για να μην μιλάμε αυθαίρετα, το «asset» μεταφράζεται ως «περιουσιακό στοιχείο». Και επίσης, για να έχουμε την αίσθηση του χρόνου και του πότε τα έλεγε αυτά ο Αλέξης Τσίπρας, είναι τον Απρίλιο του 2015. Σύμφωνα και με τους δύο, είναι μετά την εντολή του πρωθυπουργού προς τον Γιάνη Βαρουφάκη να εκπονήσει την περίφημη μελέτη επιπτώσεων του Grexit, η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ήταν απλά μελέτη, αλλά αργότερα παραδέχθηκε τελικά ότι ήταν Plan B, αλλά σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών ήταν το Plan Β, με τα χρήματα από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα ομόλογα και το διπλό νόμισμα. Οπότε συμφώνησαν τελικά ότι ήταν το περίφημο Plan B.
Τελικά μήπως ο Γιάνης ήταν «asset» για την κυβέρνηση έτσι ώστε να διαχειριστεί το Grexit και τις ειδικές συνθήκες που έφερνε στη χώρα;
Στα σίγουρα πάντως το «asset» ηχογραφούσε τον πρωθυπουργό, τα υπουργικά συμβούλια και τα Eurogroup. Έγραψε επίσης ένα βιβλίο αποκαλύπτοντας τις μύχιες σκέψεις και τις προθέσεις του πρωθυπουργού, όπως το να διώξει τον Γιάννη Στουρνάρα με τις κλωτσιές έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος και να «κλέψει» χρήματα από την ΕΚΤ.
parapolitika.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου