H πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, με την οποία εντέλλεται η ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες
κυρίως διπλωματικές και νομικές για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με αυτή λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές η Βουλή εντέλλει την κυβέρνηση να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες διεκδίκησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση του Προέδρου έχει η επανάληψη μιας πάγιας θέσης της χώρας ότι το ζήτημα των οφειλών παραμένει ανοικτό ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση αλλά και ότι το Ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του. Παράλληλα με τον πιο σαφή τρόπο υπερτονίζεται ότι δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την Έκθεση της Επιτροπής οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν σε:
α) Πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές,
β) πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και συγγενών των θυμάτων
γ) Αποπληρωμή του κατοχικού δανείου,
δ) Επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Σύμφωνα με τη real.gr, την πρόταση του Προέδρου της Βουλής υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ το οποίο κατέθεσε και ψήφισε δική του πρόταση. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της διεκδίκησης ωστόσο η διαφοροποίησή του από την πρόταση Βούτση έχει να κάνει με τις ευθύνες που υπάρχουν μέχρι τώρα και με συγκεκριμένα μέτρα και βήματα που πρέπει να γίνουν. “Είναι σαφέστατη και πολιτικά ερμηνεύεται από τον κάθε καλοπροαίρετο. Διαφωνούμε με το γενικό ψήφισμα που κατατίθεται από τον πρόεδρο της Βουλής”.