Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε γνωστό ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν
σε διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο.
“Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε δήλωση σύμφωνα με το Reuters.
Διαψεύδει η Αθήνα: Αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές της Αθήνας, διέψευδαν όσα αναφέρει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.
Και σημειώνουν: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τα όσα υποστήριξε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, πιθανόν
να αφορούσαν συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ. Υπογράμμιζαν δε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν είχε ενημερώσει κανέναν από την ελληνική πολιτική ηγεσία, είτε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ή τον υπ. Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πρόσθεταν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει αργότερα απόψε κάποια συνομιλία.
Στη δήλωσή του ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ακόμη: «Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».
Συνομιλία Μέρκελ-Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο
Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την Ανγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο η εγωιστική και άδικη συμπεριφορά της Ελλάδας να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες. Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και οι χώρες που τις υποστηρίζουν έλαβαν μέτρα για να κλιμακώσουν το αδιέξοδο και την ένταση.